Strid mellem taxibranchen og Uber bliver afgjort fredag

Seks Uber-chauffører risikerer at få en bøde for at fragte passagerer rundt i København.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

taxa taxi Foto: Free/Colourbox

Efter lang tids stridigheder mellem taxichauffører tager en domstol nu stilling til, om Uber-chauffører bryder loven.

Fredag afgøres seks sager i Københavns Byret, hvor Uber-chauffører er anklaget for at have overtrådt taxiloven.

- Vi venter med spænding på dommen. Det er en principiel sag, som handler om, hvorvidt Uber udfører taxikørsel eller ej, siger Trine Wollenberg, der er direktør i Dansk Taxi Råd.

- Vi oplever i dag, at Uber kører samme form for kørsel, som taxierne gør. Og det føler vi i høj grad, de gør på ulige vilkår, siger hun.

Spørgsmålet er, om Uber driver taxikørsel eller samkørsel. Taxibrancen hævder, at Uber kører taxikørsel, Uber at selskabet kører samkørsel.

Fordi Uber-chaufførerne ikke er underlagt samme regulering såsom forsikring, registrering til erhvervskørsel og andre lovpligtige udgifter, konkurrerer de med taxierne på ulige vilkår, mener Trine Wollenberg.

- Vi kan ikke have taxier, der skal leve op til et meget rigidt regelsæt, og samtidig se chauffører der kører mere eller mindre på frihjul, siger hun.

Uber påstår derimod, at der er tale om en samkørselsordning. Private bilejere stiller sig til rådighed og kan hyres til en tur, hvor chauffør og passagerer efterfølgende deler omkostningerne.

- For at noget kan være samkørsel, skal ham, der sidder bag rettet, have et formål med turen. Han fylder bilen op, fordi han har en ledig kapacitet. Det er ikke tilfældet her. Her sætter manden sig bag rettet, fordi kunden beder om det, mener Trine Wollenberg.

Københavns Politi havde tidligere på ugen i alt sigtet 46 Uber-chauffører for at overtræde taxiloven. Men det er altså kun de seks, der er blevet tiltalt indtil videre. Også selve selskabet Uber er meldt til politiet.

Blot to timer efter virksomhedens ankomst blev Uber politianmeldt af Trafikstyrelsen.

Men først når sagerne mod chaufførerne samt EU-sager mod selskabet i andre lande er afgjort, vil der blive taget stilling til, om Uber skal sigtes. Det har Justitsminister Søren Pind (V) oplyst på et samråd.

Tjenesten har rundet omkring 200.000 registrerede brugere i Danmark. Uber har tidligere oplyst, at omkring 1000 chauffører er aktive hver uge, men antallet af registrerede chauffører nærmer sig 2000.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.