Udland

Strid om EU-penge: Merkels regering er truet

Tysk regeringskoalition hænger i tynd tråd, hvis der skal sendes flere euro til Sydeuropa, truer Bayerns leder

Strid om EU-penge: Merkels regering er truet

Det knirker gevaldigt i det tyske regeringssamarbejde, efter at forbundskansler Angela Merkel på det nylige EU-topmøde gik med til, at kriseramte banker kan søge direkte hjælp hos EU's permanente redningsfond, ESM.

I den velhavende sydtyske delstat Bayern vil man nemlig ikke blive ved med at sende penge i en lind strøm til de gældstyngede sydeuropæere.

Den besked har Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer tirsdag med al tydelighed sendt til Angela Merkel i Berlin, hvor hendes kristeligt demokratiske parti CDU sidder i forbundsregering med sit bayerske søsterparti, CSU, og det liberale FDP.

- På et tidspunkt er man nået til et punkt, hvor den bayerske regering og heller ikke CSU kan sige ja længere. Personligt kan jeg heller ikke stå inde for det, siger CSU-formanden Seehofer i et interview med magasinet Stern.

- At andre vil have fat i vores penge uden at yde store ofre, er yderst menneskeligt. Men det løser ikke problemet, siger den bayerske regeringschef og sender en huskekage i retning mod Merkel:

- Uden CSU's stemmer har koalitionen ikke noget flertal.

Seehofer er berygtet for at tale lige ud af posen uden hensyntagen til andre end egne interesser, og han har flere gange fremprovokeret interne stridigheder i forbundsregeringen med især de liberale.

Men nu går han direkte efter struben på CDU-formanden Merkel. Hun kunne ellers fredag aften glæde sig over, at begge det tyske parlaments kamre med to tredjedels flertal blåstemplede EU's finanspagt og redningsfonden ESM.

Den tyske forfatningsdomstol skal i næste uge i en hastesag tage stilling til seks klager over det tyske ja til finanspagten og ESM. Og Seehofer kan sagtens forstå, at borgerne klager over EU-beslutninger, som de frygter ikke at have indflydelse på.

Derfor truer han også med at gøre næste års forbundsdagsvalg og delstatsvalg i Bayern til en folkeafstemning om Europa.

Forbundskansleren selv tager Seehofers bandbulle med ophøjet ro og siger, at hun regner med, at det "gode samarbejde" i koalitionen fortsætter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.