Strømpistoler bliver standardudstyr for norsk politi

Indføringen af strømpistoler vil ifølge undersøgelser medføre mindre brug af peberspray.

En instruktør i Arizonas politi, Chris Offutt, demonstrerer en strømpistol, som nu bliver standardudstyr for norske politifolk.

En instruktør i Arizonas politi, Chris Offutt, demonstrerer en strømpistol, som nu bliver standardudstyr for norske politifolk.

OLSO:Strømpistoler bliver permanent indført som standardudstyr for norsk politi, når det indsættes på opgaver.

Indføringen af strømpistoler vil ifølge undersøgelser medføre mindre brug af peberspray. I nogle tilfælde kan det også medføre mindre brug af skydevåben.

Siden 2019 har norsk politis særlige indsatsstyrke, Beredskapstroppen, været udstyret med strømpistoler, og fire politidistrikter har deltaget i et prøveprojekt.

Efter råd fra politiet har justitsministeriet i Oslo nu afgjort, at våbnet kan indføres for indsatspersonale i hele politiet.

– Evalueringen viser, at strømpistoler kan erstatte brug af skydevåben i nogle tilfælde, men ikke i alle. Alligevel er der indikationer på, at strømpistoler kan reducere risici for alvorlige skader og brug af dødelig magt fra politiet, skriver Politidirektoratet torsdag

Erfaringerne fra prøveprojektet har været evalueret af Universitetet i Umeå i Sverige.

Evalueringen har også vist, at strømpistolerne førte til mindre hyppig brug af peberspray.

– Vi tager magtanvendelse alvorligt, og det vil altid være et mål for os at reducere brug af magt til et absolut minimum.

- Men alligevel er matanvendelse en del af vores hverdag og vores opgaver, og så er det vores pligt at sørge for, at magtanvendelsen sker så skånsomt som muligt - med mindst mulig skaderisiko, siger beredskabsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet i Oslo.

Strømpistoler kaldes også tasere. Den type, som er anvendt i prøveperioden, skyder to pile ud med vedhæftede ledninger, som danner et sluttet kredsløb, når de rammer målet. Pistolerne give et ikke dødeligt stød.

Med en spænding på mellem 800 og 1200 volt får de, som bliver ramt, kraftige muskelsammentrækninger, men i udgangspunktet er de så kraftige, at det er farligt for hjertet.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.