Studerende kræver billige boliger og fællesskab i studiebyer

De unge vil ikke flytte på grund af studiepladser alene, siger Danske Studerendes Fællesråd.

Mick Scholtka, der er næstformand i DSF, kritiserer regeringens uddannelsesudspil, der præsenteres torsdag eftermiddag. (Arkivfoto)

Mick Scholtka, der er næstformand i DSF, kritiserer regeringens uddannelsesudspil, der præsenteres torsdag eftermiddag. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Hvis de unge skal flytte til provinsbyerne, er det ikke nok, at regeringen skaber nye uddannelser i byen. Det kræver også bedre byliv og fællesskab i provinsbyerne. Det mener Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

Regeringen vil ifølge et nyt udspil oprette 25 nye uddannelsessteder i provinsområder og indføre et loft på de videregående uddannelser i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det skal styrke de mindre lokalsamfund og skabe en bedre fordeling i hele landet.

Det kræver en langt større indsats end blot at fordele uddannelsespladser, mener Mick Scholtka. Han peger på flere forskellige initiativer.

- Det kræver et attraktivt studiemiljø, hvor man har en masse kulturtilbud, at man har nogle store, sociale fællesskaber, og at man har en studiebyspolitik, hvor der er nogle billige studieboliger, der gør det til et fedt sted at bo, siger han.

Selv om mange byer nok mener, de kan bryste sig med et rigt kulturliv, mener DSF ikke, at de på nuværende tidspunkt har nok at lokke med.

- Vi kan se, at der er mange, der flytter til de store byer, så det må jo betyde, at der er noget i de mindre byer, der ikke tiltaler de unge mennesker indtil videre, siger Mick Scholtka.

Det er ikke et problem, at der bliver oprettet flere pladser i provinsbyerne, men snarere at det er på bekostning af uddannelsespladserne i de store byer, mener DSF.

- Den her tvangsspredning kommer til at betyde et kvalitetstab i uddannelserne, og at de studerende mistrives i langt højere grad.

Han mener, at det er skadeligt for studierne at blive spredt.

- Flytningen vil skabe afstand mellem forskningsmiljøerne og de studerende, og der vil være forskere, som ikke flytter med, hvilket vil give et videnstab.

- Vi ser en store fare i, at udflytningen vil svække kvaliteten på de udflyttede uddannelser, siger Mick Scholtka.

Regeringen lægger op til at finansiere udspillet ved at lukke engelsksprogede uddannelser.

Men tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at det vil koste samfundet 100.000-350.000 kroner per international studerende, man mister, skriver DSF i en Mail.

- Lukning af engelsksprogede uddannelser vil være en udgift snarere end en indtægt.

- Det danske arbejdsmarked er internationalt, så det er vigtigt, at vi i lille Danmark ikke lukker os om os selv, siger Mick Scholtka.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.