Danmark

Studievejledere vil guide de unge udenom gymnasiet

En stor mangel på faglærte og it-specialister venter forude. Flere unge opfordres til at ændre studieplaner.

S og R kæmper mod karakterkrav på 4 til gymnasiet Unge gør op med karriereræset Matematik Camp 2010, Rubiks terning Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

S og R kæmper mod karakterkrav på 4 til gymnasiet Unge gør op med karriereræset Matematik Camp 2010, Rubiks terning Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Mange elever fortsætter på gymnasiet efter folkeskolen uden at gøre sig de store overvejelser om deres fremtidige studie- og arbejdsliv.

Derfor skal de unge i højere grad gøres bekendt med de alternativer, der er til den boglige vej, mener Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU).

En ny rapport fra Danmarks Vækstråd advarer om en stor mangel på faglærte og it-specialister i nær fremtid. I værste fald vil danske virksomheder i 2025 lede forgæves efter 110.000 personer med de rette kvalifikationer.

Og studievejlederne spiller en væsentlig rolle, hvis det værste scenarie ikke skal blive en realitet, erkender formanden for UU, Mark Jensen.

- Vi skal vejlede ud fra den enkelte unge og samfundets behov. Det har indflydelse på vores vejledning, hvilke uddannelser der fører til beskæftigelse.

- Vi skal informere de unge om, hvorvidt de har kurs mod noget, der giver beskæftigelse, siger Mark Jensen.

Han lægger ikke skjul på, at mange skoleelever går uden om især erhvervsuddannelserne for i stedet at fortsætte på gymnasiet.

Og det er ikke nødvendigvis fornuftigt.

- En af årsagerne er, at der faktisk ikke bliver foretaget et valg.

- De unge fortsætter sammen med en stor gruppe af deres kammerater fra folkeskolen til gymnasiet, som er to uddannelsesformer, der ligner hinanden meget, siger Mark Jensen.

Der skal bruges mere tid på at fortælle om faguddannelserne. Vejlederne på folkeskolerne har da også allerede øget deres fokus på netop de ikkeakademiske studieveje, forsikrer Mark Jensen.

- Det er vores udfordring at folde de langt over 100 erhvervsuddannelser og deres muligheder ud, siger han.

UU varetager studievejledningen på landets folkeskoler.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.