Politik

Styrelse afviser tandlægekritik af sterilt udstyr og støvsugerforbud

Styrelsen for Patientsikkerhed afviser tandlægers kritik af hygiejneregler. Det gælder patienters sikkerhed.

En gruppe tandlæger er utilfredse med Styrelsen for Patientsikkerhed. Men styrelsen afviser, at regler om blandt andet sterile instrumenter er unødigt bureaukrati. Foto: Scanpix/Katrine Emilie Andersen

En gruppe tandlæger er utilfredse med Styrelsen for Patientsikkerhed. Men styrelsen afviser, at regler om blandt andet sterile instrumenter er unødigt bureaukrati. Foto: Scanpix/Katrine Emilie Andersen

Når Styrelsen for Patientsikkerhed ser tandlæger over skulderen og fører tilsyn med, hvad der foregår på klinikkerne, så er det for patienternes skyld.

Det samme er de retningslinjer for hygiejne, der er udstukket for tandlægernes praksis.

Det siger Anette Lykke Petri, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, efter at 1700 tandlæger har underskrevet et åbent brev med kritik af unødigt bureaukrati i styrelsen.

- Det Risikobaserede Tilsyn er vedtaget af et bredt politisk flertal. Vi administrerer bare loven, som er vedtaget efter en hel række sager, hvor patienternes sikkerhed har været i stor fare, siger hun.

Tandlægerne har en række konkrete kritikpunkter. Blandt andet om specifikke krav til hygiejnen der indebærer, at instrumenter, der skal i munden på patienterne, skal være sterile, og at der skal vaskes gulv frem for at støvsuges.

Men begge dele er der gode grunde til, siger Anette Lykke Petri.

- Patienterne skal udsættes for mindst mulig smitterisiko. Derfor har vi stillet krav om, at der ved tandbehandling, hvor der er risiko for blødning og dermed for bakterier i blodbanen, skal være sterile instrumenter, fordi de er i tæt kontakt med blodbanen.

- Ved at støvsuge kan man komme til at hvirvle støv og bakterier rundt i rummet, og derfor er der også risiko for, at det går i blodbanen på patienterne under en behandling, siger hun.

- Tandlægerne har været inviteret med om bordet helt fra start, da vi lavede målpunkterne. De har ligeledes været hørt, da vi sendte målepunkterne i høring, siger Anette Lykke Petri.

Hun siger, at styrelsen har lyttet til tandlægerne, når der er indført målpunkter for tandlægerne.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har blandt andet Tandlægeforeningen været med til at udforme de kliniske retningslinjer for klinikkerne.

I alt har tandlægerne rejst 14 kritikpunkter af regler for blandt andet journalføring, kontrol og tilladelser.

Initiativtager er tandlæge Palle Christiansen, som er tandlæge i Græsted, tidligere grønlandsk minister og byrådskandidat for LA ved seneste kommunalvalg.

Punkterne har tidligere i 2017 været fremført af Tandlægeforeningen til minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) som forslag til, hvordan man kan afskaffe unødigt bureaukrati.

Den aktuelle underskriftsindsamling kommer, efter at 8500 læger tidligere i januar også skrev under på, at de manglede tillid til Styrelsen for Patientsikkerhed.

I brevet anklager lægerne styrelsen for at fokusere på straf og skyld frem for læring.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst