Styrelse: Kalorieskema vækker problemer

KØBENHAVN:Det er svært at sætte et måltid på formel. Derfor ser chefen for Fødevarestyrelsens ernæringskontor, Else Molander, en række praktiske problemstillinger, hvis alle danske restauranter efter New York-model skal tvinges til at informere om det enkelte måltids kalorieindhold. Modellen er både Venstres, Dansk Folkepartis og Det Radikale Venstres sundhedsordfører positivt stemt for at kopiere herhjemme. Og selvom Else Molander generelt bifalder ethvert tiltag, der fremmer sund kost også for restaurantgæster, kan der opstå store praktiske problemer. For det vil formentlig kun være fastfood kæder, der laver meget standardiseret mad, som vil kunne mærke deres måltider sådan, at de krav der gælder for færdigpakkede fødevarer, vil kunne overholdes. - Vores krav til mærkning herhjemme accepterer kun små variationer. Det stiller krav til, at maden tilberedes på præcis samme måde hver gang. Altså kan variation af fedtprocenten i kød, typen af brød eller mængden af grøntsager få kalorieindholdet til at falde så forskelligt ud, at mærkningen bliver forkert. Jeg har svært ved at se, at det teknisk kan lade sig gøre i restauranter, der laver maden selv, siger Else Molander og understreger, at hun ikke kender den amerikanske lovgivning, og derfor kun kan udtale sig generelt. /ritzau/