Udland

Styret i Cuba blokerer sms-tekster med bestemte ord

Systemkritikere har fundet en række ord, som forhindrer en mobilbesked i at komme frem i Cuba.

CUBA-ELIAN-CASTRO-PROTEST Foto: Scanpix/Niurka Barroso

CUBA-ELIAN-CASTRO-PROTEST Foto: Scanpix/Niurka Barroso

En gruppe cubanske systemkritikere beskylder myndighederne i landet for at blokere sms-beskeder, der indeholder ord som "demokrati" og menneskerettigheder".

Anklagen kommer fra personerne bag websiden 14ymedio.

De har - på baggrund af en række beskeder sendt i løbet af ti dage - identificeret cirka 30 ord, som tilsyneladende får det statslige mobilselskab Cubacel til at forhindre beskeder i at nå frem til modtageren.

- Hvis vi ændrer et bogstav, så kommer beskeden frem, siger Reinaldo Escobar, chefredaktør for 14ymedio, til nyhedsbureauet AFP.

AFP har tjekket påstanden og bekræfter, at beskeder ikke går igennem, hvis de for eksempel indeholder de spanske ord for demokrati, menneskerettigheder eller sultestrejke.

Sultestrejke benyttes ofte som en protest af indsatte, især politiske fanger, i cubanske fængsler.

Også tekster med navne på fremtrædende systemkritikere eller organisationer, der er modstander af Castro-regimet, forsvinder ifølge AFP.

Reinaldo Escobar beskylder præsident Raul Castros regering for at gøre det svært for befolkningen at kommunikere.

Myndighederne har ikke reageret på henvendelser fra AFP om at kommentere påstanden.

Omkring tre millioner af Cubas godt 11 millioner indbyggere skønnes at have en mobiltelefon. Indtil 2008 var der kun mulighed for at anvende gammeldags fastnettelefoner på den caribiske ø.

Den forbedrede adgang til mobiltelefoner var en af de grunde som USA's præsident, Barack Obama, i 2014 fremhævede, da han begyndte at genoprette de afbrudte forbindelser mellem de to lande.

Mens mobiltelefoner vinder frem, så er cubanernes mulighed for at surfe rundt på internettet stadig meget begrænset af myndighederne, skriver AFP. Hjemmesider som 14ymedio er ofte spærret for adgang.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.