SU til udlændinge sætter vækstplan på pause

Dansk Folkeparti vil have begrænsninger på udlændinges ret til SU, inden der kan laves aftale om vækstplan.

SU til udlændinge sætter vækstplan på pause

Spørgsmålet om udlændinges ret til SU truer nu med at forsinke forhandlingerne om en vækstplan yderligere.

Det er Dansk Folkeparti, der er så nervøse for konsekvenserne af en EU-dom, der åbner for EU-borgeres ret til dansk SU, at partiet nu forlanger at få uddannelsesminister Morten Østergaard (R) med til forhandlingerne om vækstplanen.

Dermed er forhandlingerne sat på pause. Det forventes, at de genoptages mandag aften, hvor Morten Østergaard vil sidde med ved forhandlingsbordet.

- Det er en udfordring, at vi sidder og skal spare på SU'en, samtidig med at man skal lukke op for, at andre landes borgere kan komme til Danmark og få SU. Det er helt tosset.

- Derfor bliver vi nødt til at se, om vi kan lave nogle værnsregler for det her, som vi forbinder med misbrug af det danske SU-system, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter et møde i Finansministeriet.

DF-formanden foreslår, at man indfører et optjeningsprincip i stil med det, man har indført omkring udlændinges ret til at modtage børnecheck.

Også Venstre og De Konservative var med til forhandlingsmødet. Og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, støtter Dansk Folkepartis krav om at begrænse udlændinges ret til dansk SU som en del af forhandlingerne om vækstplanen.

- Det er jo en bombe under vores SU-system, at man kan komme til Danmark og læse og få SU også uden reelt egentligt at have et arbejde. Det så vi gerne løst, og kan vi gøre det i det her regi, vil det jo være rigtig godt, siger Løkke.

Både Venstre og Dansk Folkeparti tvivler på, at regeringens udregninger om de økonomiske konsekvenser af EU-dommen holder stik.

De to partier frygter, at ekstraregningen i SU-udgifter kan blive meget større end de 200 millioner kroner om året, som regeringen i første omgang har skønnet.

Finansminister Bjarne Corydon (S) tager til efterretning, at SU-spørgsmålet nu flyttes ind som en del af forhandlingerne om vækstplan.

- For mig handler den her forhandling om at få skabt arbejdspladser i Danmark. Det håber jeg, at man vil være med på.

- At vi så skal igennem nogle drøftelser, der handler om noget andet, det lever vi gerne med, men det vigtige er at få gennemført en vækstplan, der skaber nogle arbejdspladser, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.