Ernæring

Succes med "madeksperter" på sygehus

København, fredag /ritzau/ Medicinske patienter tager på i vægt og kan udskrives hurtigere, når ernæringsassistenter rykker ind på sygehusene. Samtidig ryger mindre mad i skraldespanden. Der er penge at spare for sygehusene, hvis de ansætter ernæringsassistenter til at drage omsorg for de medicinske patienter. Får patienterne den rigtige mad, bliver de hurtigere raske og dermed kan de komme hjem tidligere. Tre medicinske afsnit på Bispebjerg Hospital har i et halvt år haft ansat ernæringsassistenter, som dagligt har sørget for, at patienterne fik den rigtige ernæring. Blandt andet har patienterne, som oftest er ældre mennesker, fået mulighed for at vælge nogle af deres yndlingsretter. - Den onde cirkel med dårlig appetit og vægttab brydes, når der bliver draget omsorg for patienternes dårlige appetit. Måske har de mere lyst til en energidrik, en omelet eller pandekager med is, end de store måltider, som normalt serveres på sygehusene, siger projektforsker, cand.scient., Karin Ø. Lassen, der har evalueret ernæringsplejen på de tre afdelinger. Samtidig med at patienternes trivsel går i vejret, falder omfanget af madspild. Før ansættelsen af ernæringsassistenterne gik omkring 55 procent af maden på de medicinske afdelinger retur til køkkenet og skraldespanden, mens det med assistenternes tilstedeværelse kun gjaldt 18 procent af maden. Tidligere undersøgelser har vist, at mellem 20 og 50 procent af de medicinske patienter er underernærede ved indlæggelsen og har en lille appetit. Lykkes det at rette op på deres ernæring, kan patienterne blive udskrevet 3,4 dage tidligere. /ritzau/