Børnepasning

Succes med tvungen madordning

Børnehaven Thomasmindeparken i Aabybro har løst opgaven med at lave sund mad til samtlige 70 børn - men det betyder også fravalg.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Christina Lind i gang med at stege fiskefileter. Hun fungerer som køkkenchef, og de øvrige pædagoger kan støtte sig til hende - ligesom forældre gerne spørger hende om sund kost.

Mens debatten om tvungen madordning i daginstitutioner raser, breder der sig en skøn duft af nystegte fiskefileter i Børnehaven Thomasmindeparken i Aabybro. Det er torsdag formiddag, og folketingspolitikernes argumenter for og imod madordningen går hen over hovedet på de fire børn Christopher, Mathias, Sophie og Julie. De koncentrerer sig fuldt ud om at rive gulerødder og æbler, som senere skal serveres for de øvrige børn som en del af en komplet frokost. Børnehaven har løst opgaven med at sørge for sund kost til samtlige 70 børn, og tilbagemeldingerne fra forældrene er positive: - Derhjemme fortæller børnene, at de har prøvet at smage nye ting og har fundet ud af, at de godt kan lide det alligevel, fortæller børnehavens leder Anni Andreasen. Souschef Tine Kornum supplerer: - Nogle forældre med småtspisende børn har oplevet, at børnene spiser mere, og at de kan lide flere ting. Det forstår man godt, når man ser fotografierne, der er hængt op i børnehaven. Det er billeder af et veldækket frokostbord, der ligner en børnefødselsdag med grøntsager i forskellige farver, pålæg, hjemmelavede græske frikadeller, pastasalat og rugbrød. Endnu er det hele meget nyt: Ordningen har fungeret siden nytår. Pædagog Christina Lind fungerer som køkkenchef og står for madplanen, så den fuldt ud lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om kostsammensætning. De øvrige 11 medarbejdere skiftes så til at være køkkenhjælper en uge ad gangen, og samtidigt indgår fire-seks børn som køkkenmedhjælpere - også en uge ad gangen men dog kun et par timer hver dag. Derved gøres arbejdet til en pædagogisk aktivitet, og det er der flere gevinster ved. - Der er utrolig megen læring i det for børnene. De får motorisk træning, de lærer at samarbejde. Det at lave mad er et gøremål, som giver mening, både for børnene og os voksne, siger Anni Andreasen. Der skabes nye relationer mellem børnene, både i køkkenarbejdet og senere, når køkkenholdet kan byde resten af børnehaven på den lækre mad. Børnehaven Thomasmindeparken har taget skridtet fuldt ud og står for al forplejning i løbet af dagen: morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. Det var naturligt at gøre, idet børnehaven førhen tilbød alle måltider på nær frokost. Beslutningen blev taget i samarbejde og enighed med forældrebestyrelsen, men sådan et valg betyder også fravalg. Økonomisk kan det nemlig ikke hænge sammen alene med de tillæg, forældrene betaler for madordningen. Der må suppleres med penge fra beskæftigelseskontoen, og dermed er der færre penge til øvrige aktiviteter, og eksempelvis større udflugter eller ture i børneteater er fravalgt. - Det er vores valg, og vi synes, at det giver mening for os, siger Anni Andreasen.

Forsiden