Sukker truer sundheden

Ungdommens forbrug af slik og chips er for stort. Der spises for meget sukker

Aalborg 1. juli 2003 08:00

NORDJYLLAND: De unge fylder sig med søde sager. Det er skidt. Ikke bare for pengepungen men i høj grad for helbredet. For de unge nøjes ikke med lørdagsslik. Slik i store mængder skylles ned med sodavand i stride strømme. Alt sammen til større og større bekymring for eksperterne. - Der er en kraftig stigning i den mængde slik og søde sager, der spises, lyder det fra cand.scient. i human ernæring Jeppe Matthiessen fra Fødevaredirektoratet. Han henviser dels til direktoratets egne kostundersøgelser, og dels til salgstallene for slik og chokolade, som viser, at sukkerindtaget er steget med 50 procent i perioden 1975-2000. I dag køber hver dansker i gennemsnit 60 gram is, slik og chokolade om dagen. Og noget tyder på, at de unge har et langt større forbrug end andre aldersgrupper. - Der er mange, der ikke spiser ret meget sødt, for eksempel de ældre og de alleryngste, så man kan jo formode, at de unge spiser utroligt meget, siger Jeppe Matthiessen. En formodning, konfekturebranchens egne tal bekræfter, og netop industrien bærer en stor del af ansvaret for det store sukkerindtag, mener Jeppe Matthiessen. - Fabrikanterne har lavet større og større portioner. Da jeg var barn var den almindelige sodavandsstørrelse 25 centiliter, nu er den en halv liter. Det er jo en effektiv måde at få solgt en større mængde på, konkluderer Jeppe Matthiessen. Selv om de unge spiser mere og mere sukker, er de ikke umiddelbart på vej til at blive en generation af kunstige gebisser. De passer nemlig godt på tandsættet, oplyser formanden for Dansk Tandlæge Forbund, Per Gaunø Jensen fra Aalborg. Men alligevel er han bekymret over de unge og det store slikforbrug. - Nogle af de 17-18-årige vælger ikke at gå til tandlæge i et par år. De har ikke tid eller føler ikke, de har råd. Det kan være rigtigt galt med dem, når de først kommer efter et par år, siger Per Gaunø Jensen. Tomme kalorier Otte ud af ti børn spiser mere sukker end anbefalet, og det har konsekvenser. - Det er jo tomme kalorier, der er tale om. De optager plads for anden mad, der indeholder vitaminer og mineraler, som vi har brug for. Det betyder, at vi risikerer at få mindre af vitaminer og mineraler i kosten, forklarer Jeppe Matthiessen. Samtidigt tyder undersøgelser i Danmark og USA på, at sukker i sodavand og saftevand feder, oplyser han. - Det store sukkerindtag er med til at holde energiindtaget kunstigt oppe, og det kan være noget af forklaringen på overvægtsproblemet, siger Jeppe Matthiessen. Generelt er sukker den store skurk i dagens ernæring. Det bekræfter også cand.pharm Hanne Juel Christoffersen fra Fødevaredirektoratet. - Jeg er mere bekymret for de ernæringsmæssige konsekvenser med hensyn til de store mængder sukker og lignende, end jeg frygter tilsætningsstoffer, siger Hanne Juel Christoffersen. Hun mener, at folk bør være mere bevidste om deres sukkerforbrug i stedet for at fokusere på tilsætningsstoffer. - Generelt er der sat nogle grænser for farve- og tilsætningsstoffer, der gør, at det ikke er farligt at indtage levnedsmidler i normale mængder, siger hun.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...