Sukkertype slår mus ihjel

Højfruktose majssirup, der er udbredt i USA og på vej til Danmark, forårsager tidlig død og fertilitetsproblemer hos mus, viser nyt studie

HELE LANDET: Sukkertypen ”high fructose corn syrup”, der udvindes fra majs, er en billig og medgørlig type sukker, der står for omkring 42 procent af alt tilsat sukker i amerikanske produkter.

Høj-fruktose majs-siruppen - eller HFCS, som den også kaldes - har været udskældt, fordi den indeholder et højt niveau af fruktose. Forskerne er dog langt fra enige om, hvor farligt sukkeret egentlig er.

I Danmark er sukkeret underlagt stramme restriktioner, men fra 2017 bliver kvoterne for brugen af højfruktose majssirup i EU ophævet, og det betyder, at fødevareindustrien herhjemme frit kan anvende produktet, der lige nu er begrænset til at måtte udgøre under fem procent af EU’s sukkermarked.

Nu smider et nyt studie med mus brænde på bålet og får diskussionen til at blusse op igen; det amerikanske studie peger nemlig på, at en diæt med HFCS kan give op til 1,9 gange større dødelighed og fertilitetsproblemer hos hunmus, skriver Videnskab.dk.

Effekten viste sig ikke hverken hos hanmus eller hos hunmus, der fik foder tilsat almindeligt sukker, sukrose.

Hvad er vigtigst: kost eller motion?

De nye resultater bekymrer en dansk fedmeforsker, fordi sukkertypen er på vej til Danmark.

- Der er nogle ting i studiet, som vækker min bekymring. Det er blandt andet, at hunnernes dødelighed stiger med 1,9 gange, og at deres fertilitet faldt med 27 procent. Det er nyt for mig, og det skal industrien da klart tænke over, siger Per Bendix Jeppesen, der forsker i fedme og sødemidler ved Institut for Klinisk Medicin – Medicinsk Endokrinologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Men vi skal ikke bekymre os alt for meget, før der er lignende resultater i mennesker, lyder formaningen fra en anden dansk forsker.

- Det skal klart undersøges nærmere. Forskere har endnu ikke fundet resultater tilsvarende hos mennesker i forhold til, at indtagelse af højfruktose majssirup har en påvirkning på tidlig død og forplantningsevnen, der er forskellig fra almindeligt sukker, siger Ole Hartvig Mortensen, der er lektor ved Afdeling for Celle- og Metabolismeforskning på Københavns Universitet. Han forsker selv i, hvordan sukkertyper påvirker kroppen.

Er light-sodavand farligt?

Til at undersøge højfruktose-majssiruppen tog forskerne fra Utah University udgangspunkt i amerikanernes kost. I USA indtager 13 til 25 procent af befolkningen ifølge forskerne en diæt med et ”meget højt” sukkerindhold. Det vil sige, at 25 procent eller flere af kalorierne i deres diæt kommer fra tilsat sukker.

Forskerne tilsatte musenes foder den mængde sukker, der altså svarer til, hvad omkring 13 til 25 procent af den amerikanske befolkning indtager på én dag. Sukkeret var enten i form af almindeligt sukker fra roer eller sukkerrør eller en 50/50-blanding af fruktose og glukose, hvilket er, hvad der svarer til indholdet i højfruktose majssirup.

I alt havde forskerne 160 mus, hvor halvdelen fik en diæt med almindeligt sukker, og den anden halvdel fik fruktose/glukose-blandingen i 40 uger.

Hannerne udviste ifølge forskerne ingen tegn på højere dødelighed eller fertilitetsproblemer. Men hos hunnerne, der spiste diæten med 50/50-blandingen, så det anderledes alvorligt ud. Kun 45 procent var i live efter 32 uger, mens 61 procent af hunnerne på diæten med almindeligt sukker stadig levede efter 32 uger.

Hunmusene på højfruktose majssirup producerede ifølge studiet også 26,4 procent færre unger, end de hunmus der fik almindeligt sukker.

Sukker er skadeligt

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.