Sund hud får sommerkuløren til at holde

Gå efter sund hud i stedet for bare brun hud

Først og fremmest skal man nok lære begrænsningens kundt, før man bekymrer sig om at bevare sin solbrændthed. Foto: Colourbox

Først og fremmest skal man nok lære begrænsningens kundt, før man bekymrer sig om at bevare sin solbrændthed. Foto: Colourbox

På solferien kommer den brune sommerkulør langsomt frem på kinder og krop hos de fleste. Men så snart du vender tilbage til den danske hverdag, forsvinder kuløren hurtigt igen.


Men er der en smutvej til at holde på den sommerbrune kulør lidt længere?
Ja det er der, hvis du gør en indsats for at holde din hud sund, siger dermatolog Ulrikke Lei og kosmetolog Mette Svensson.
- Det gælder om at holde huden sund og blød. Så holder du bedre på farven end med en tør hud, fordi den tørre hud skaller hurtigere af, fortæller Mette Svensson, kosmetolog og underviser på kosmetologskolen Skønhedshuset Vejle.
Både kosmetologen og dermatologen understreger, at selv om den brune farve for nogle kan se flot og sund ud, så er det et udtryk for en solskade.

Farven er kroppens måde at beskytte sig mod solens farlige stråler.

- Den brune farve er i virkeligheden melanin, som kommer op til overfladen for at beskytte huden. Den ligger i de yderste, døde celler, forklarer Mette Svensson, kosmetolog og underviser hos kosmetologskolen Skønhedshuset Vejle, og tilføjer:

- Hver eneste gang vores hud skifter celler, vil man også fjerne noget af melaninen, fordi der ikke er behov for den længere.
Det betyder også, at man fjerner en smule af sommerkuløren ved at blive vokset eller barbere ben, da det fjerner nogle af de døde hudceller.
- Hver eneste gang du får en peeling af huden, vil det tage lidt af farven, fordi man mister nogle af de døde hudceller, siger Mette Svensson.
Hun vil dog ikke fraråde, at man peeler sin hud, for en peeling er ifølge kosmetologen med til at holde huden sund og blød.

Faktisk er peelingen en vigtig del af at opnå en sund hud inden solferien, og dermed et skridt mod at få farven til at holde længere.

- Sørg for at peele to gange om ugen og brug bodylotion. Så vil du holde bedre på farven end en, der har tør hud. Det kræver dog, at du også har blød og sund hud, mens du er afsted på ferie, råder Mette Svensson.
Man kan også spise sig til en effekt på huden. En sund og varieret kost medvirker nemlig til at holde huden sund. Og så kan betakaroten faktisk påvirke farven en anelse.
- Man kan godt spise sig naturligt til en effekt, hvis man spiser betakaroten ved for eksempel at spise rigtig mange gulerødder. Det kan være med til at give et orange-gulligt skær i huden, fortæller Ulrikke Lei, dermatolog på Gentofte Hospital.
Betakaroten findes også i blandt andet tomater og mango.
Men det er uundgåeligt, at farven aftager rimelig hurtigt, fordi hudcellerne hele tiden fornyr sig og afstøder de gamle hudceller, hvor den brune farve sidder.
Hvis man insisterer på at vedligeholde den sommerbrune farve, er det letteste og sundeste at købe sig en selvbruner, fortæller Ulrikke Lei.

Fakta: Sådan holder du huden sund

- Skrub eller peel din hud to gange om ugen.

- Smør huden ind i en fugtgivende creme.
- Sørg for at få en varieret og sund kost.
- Sørg for at drikke nok vand.
- Omgå solen med fornuft og brug solfaktor.

Kilder: Kosmetolog Mette Svensson og dermatolog Ulrikke Lei

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.