Sund kost og motiongiver øget livskvalitet

Ernæring 2. september 2002 08:00

SKAGEN: I morgen tirsdag klokken 16.30 kan man i Sund By Butikken i Skagen møde en mand, der på sin egen krop har oplevet, hvordan det har givet øget livskvalitet og fornyede kræfter at spise sundt og motionere regelmæssigt. Skagboen Søren Schmidt, pensioneret skibskok, er et flot eksempel på, at motion og sund levevis er nøglen til et godt liv. Han lagde for nogle år sine vaner om til det sundere og ses flere gange om ugen i fuld aktivitet i Skagen Motionscenter på Skarpæsvej, hvor han netop er begyndt på et stephold for herrer - hvor der stadig er ledige pladser. Der steppes hver onsdag aften. Søren Schmidt blev pensioneret efter godt 32 års tjeneste som kok på Redningsskibet Nordjylland. Om bord skulle der laves solid mad til søfolkene, som krævede en god fed sovs og masser af kød uden skelen til fedtprocenten. - Som kok havde jeg fået problemer med vejrtrækningen, og jeg var blevet lidt for tung. Da jeg gik i land, besluttede jeg at være lidt god ved mig selv. Skagen Sygehus og specielt Agnete Ellegaard Christensen viste mig nogle øvelser og vejledte mig til at føre et sundere liv med motion. Samtidig kom jeg i kontakt med sygehusets dygtige diætist Birthe Grønfeldt, som jeg havde mange gode samtaler med om fedtfattig kost, fortæller Søren Schmidt. Han har masser af roser til dagafsnittet på Skagen Sygehus. Dagafsnit betyder, at man som patient kan være i behandling på sygehuset, når der er brug for én, og i øvrigt tilbringe resten af tiden hjemme. Efter de første lærerige uger med støtte fra det lokale sygehus' træningscenter og dagafsnit besluttede skagboen sig for at fortsætte på egen hånd i det lokale motionscenter på Skarpæsvej. - Det er dejligt sted at komme med friske mennesker. Vi motioner naturligvis, men det handler også meget om det gode sociale samvær, vi har i centret. Her kan alle være med, og alle er gode til at hjælpe og støtte hinanden. Der er et utroligt godt sammenhold og en god ledelse af centret. Det er de senere år blevet løftet op til noget rigtig flot, og det kører bare godt derude med masser af mennesker hele tiden. - Siden jeg begyndte på et sundere liv i forsommeren 2000 har jeg smidt godt 16 kilo. Jeg motionerer en times tid tre gange om ugen i centret, og da jeg er en af dem, der cykler meget - 30 til 40 minutter hver gang - viger andre gerne pladsen, hvis alle motionscykler er optaget. Det synes jeg er flot og viser, at man i centret ikke kun tænker på sig selv. - Jeg har fået sammensat et specielt program, der passer lige til mig, og det kan alle få. Det er utrolig positive mennesker, der arbejder og træner i centret. - Men det er ikke nok blot at motionere. Man skal også spise sundt, og jeg har nu lagt min kost fuldstændig om. Det handler om generelt at spise fedtfattigt, men der er da også plads til, at man engang imellem får en god flæskesteg. Man skal bare huske at vende tilbage til det fedtfattige mad, fortæller Søren Schmidt. - Tidligere prøvede jeg mange slankekure, men det hjalp ikke længe. Pulver, piller og andre kure hjælper ikke i længden - det tvinger blot væske ud af kroppen. Det hjælper kun, hvis man generelt lægger hele sin kost om, og det behøver bestemt ikke være kedeligt. - Jeg synes faktisk, at det er sjovt at lave fedtfattig mad. Når jeg handler ind, kigger jeg altid nøje på indholdet af fedt i maden, og jeg laver selv meget fedtfattig mad hjemme i køkkenet. Det er meget sjældent, at Søren Schmidt køber pålæg eller brød. Men når det sker, kan han anbefale den lokale Slagter Munchs kartoffelspegepølse, som er uden fedt og med god smag. - Jeg bager gerne brød, så der er til flere dage. Bollerne er fine at fryse ned, og så har man altid noget godt og sundt brød, der er hurtig at servere. Et lille tip: I stedet for at bruge æg, der jo indeholder fedt, til at pensle bollerne med, bruger jeg kaffe. - Når jeg laver leverpostej, laver jeg mange portioner, så der også er til fryseren. Søren Schmidt har i øvrigt smagsprøver med til morgendagens komsammen i Sund By Butikken. Han er glad for hyggeligt samvær, og han vil gerne have en øl eller to, men bestemt ikke hver dag. - Om sommeren kan jeg godt snuppe en kold øl i haven, hvis jeg får besøg, og det kan da også blive til et par stykker ved festlige lejligheder. - Men til daglig drikker jeg ikke øl eller vin. Til min frokost vil helst have et glas koldt skummetmælk - det smager herligt, og så feder det ikke. Kokkens sunde råd: - Spis seks gange om dagen - Spis tre måltider og tre mellemmåltider, som fint kan være frugt eller en bolle uden noget på. - Spis fedtfattigt morgenmad og drik skummetmælk. - Drik hver dag mindst to en halv liter vand. På trods af afgifter, er det billigt og godt. - Undgå smør på brødet. - Undgå fedtstof i madlavningen. - Brug motionscentret på Skarpæsvej. - Brug Sund By Butikken, som rådgiver om alt.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...