Sund mad holder unge fra hash

Nørrebros hårde rødder er nu mindre aggressive

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Rune Even­sen/Scan­pix

KØBENHAVN:I en gammel fabriksbygning på det ydre Nørrebro i København breder der sig en sødlig duft af kogte ris og bagte grøntsager. Stedet er Sjakket, et dagtilbud for udsatte børn og unge mellem 11 og 17 år. De unge, der kommer her, er nogle af Nørrebros mest hårdkogte rødder, og mange af dem kommer fra socialt belastede familier. Her forsøger pædagogerne at give de unge nogle sunde vaner, som de ikke får derhjemme. De arbejder efter en overbevisning om, at sund mad kan få unge til at holde sig fra stoffer og kriminalitet. Hver dag kommer der 15 til 20 unge fra Nørrebro og spiser morgenmad og sundt og grønt til frokost. Afhængig af sukker og hash Sjakkets leder, Koshrow Bayat, fik ideen til kostprogrammet, da han opdagede, at de unges voldsomme sukkerforbrug havde en direkte sammenhæng med, at de røg hash: ¿ Mange af de unge, bruger hash til at tage toppen af deres sukkerkick. De ryger simpelthen hash for at nedsætte deres blodsukker, så de bliver mere rolige. Det er en ond cirkel, og det er svært at komme ud af, forklarer Koshrow Bayat. Han lagde mærke til, at de unges dårlige madvaner påvirkede deres humør og gjorde dem voldelige: ¿ Mange af vores unge er meget udadreagerende og rastløse. Jeg mener, at det skyldes al den sodavand og dårlige mad, de spiser, siger Koshrow Bayat Misbrugsbehandler Margherita De Vita fortæller også, at et stort sukkerforbrug kan øge et hashmisbrug: ¿ Hash udløser ofte en trang til de såkaldte ¿ædeflips¿. Når man spiser, bliver man mindre skæv. Og så får man lyst til at ryge mere hash. At reducere adgangen til sukker, kan derfor være med til at bryde det mønster, siger hun. God mad giver balance På Sjakket er cola og chips skiftet ud med kildevand og gulerødder. Der er ¿sukkerfri zone¿, og det er strengt forbudt at gå ned til den lokale kiosk for at købe sodavand og slik. Sjakkets kostprogram er i god tråd med, hvad kosteksperterne har råbt op om i årevis. En rapport fra Motions- og Ernæringsrådet fra 2007 viser, at børn fra lave sociale klasser spiser så usundt, at risikoen for overvægt er dobbelt så høj for dem sammenlignet med andre børn. Samtidig mener mange eksperter, at mere grønt på tallerknerne kan have en kæmpe betydning for udsatte unges adfærd. Kostekspert Birgitte Flensholt fortæller, at dårlig mad ofte giver enorme humørsvingninger: ¿ Når blodsukkeret er ustabilt, bliver børnene trætte, irritable og hyperaktive, forklarer hun. En kolossal forandring Siden kostprogrammet blev indført på Sjakket, har Koshrow Bayat set en kolossal forandring hos de unge. ¿ De er meget mere koncentrerede i timerne, og i det hele taget deltager de i flere ting i stedet for at sumpe, siger han. Kostekspert Birgitte Flensholt bakker op: ¿ Sund mad er ligesom, når vi hælder benzin på bilen. Det betyder, at hjernen får de næringsstoffer, som den har brug for til at arbejde, som den skal, siger hun.

Forsiden