Udland

Sundheden skal krydse Nordens grænser

Test af ny medicin og behandlinger kan fremover ske på tværs af grænserne i Norden, aftaler statsministrene.

Sundheden skal krydse Nordens grænser

De nordiske statsministre er ved et møde i Tromsø blevet enige om at arbejde tættere sammen om sundhed og forsvar.

- Vi mener, at et tættere samarbejde om sundhed vil være til gavn for hele Nordens sundhedssystemer, siger den norske statsminister, Jens Stoltenberg.

- Vi er 25 millioner mennesker, som kan drage nytte af, at fem lande arbejder sammen om at teste medicin og nye behandlingsmåder - ligesom vi kan udnytte spidskompetencer hos hinanden på en bedre måde,

Test af ny kræftmedicin er et område, hvor han ser særlige muligheder, men en konkret videreudvikling skal sundhedsministerierne stå for.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger, at sundhedssamarbejdet er stærkt nødvendigt.

- Der er ingen tvivl om, at sundhedssamarbejdet, der nu bliver sat i gang, er helt nødvendigt, siger hun.

- Vi har alle et højt niveau i vore sundhedssektorer, men der er ingen tvivl om, at vi kan yde endnu bedre tjenester ved at slå os sammen og udnytte kompetencer hos hinanden, siger Helle Thorning.

Det nordiske møde var stærkt præget af drøftelser om et forsvarssamarbejde, da Island har bedt om hjælp.

Island har intet militært forsvar og det har hidtil været Norge og Danmark, som har taget sig af overvågningen, efter at amerikanske styrker er trukket hjem. Nu ventes Sverige og Finland at komme med.

I Finland er en debat i fuld gang, mens der hidtil har været tilbageholdenhed i Sverige.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt vil nu tage spørgsmålet op med andre partier i Riksdagen. De første reaktioner i Stockholm har været positive, og Sverige overvejer at stille op med kampfly for at overvåge det forsvarsløse islandske luftrum.

De nordiske statsministre fordømmer massakrerne i Syrien og kræver øjeblikkelige skridt for at få iværksat fredsplanen for landet.

/ritzau/NTB