Sundhedschefer afsløret i at lure i ansattes sundhedsdata

Flere fagforbund har ført sager, hvor chefen har snaget i medarbejderes oplysninger om sundhed.

HK har i øjeblikket en række sager om chefer på sundhedsområdet, der er blevet taget i at have snaget i ansattes sundhedsdata. Det er alvorligt og bør straffes hårdere, mener næstformand i HK Martin Rasmussen. (Arkivfoto)

HK har i øjeblikket en række sager om chefer på sundhedsområdet, der er blevet taget i at have snaget i ansattes sundhedsdata. Det er alvorligt og bør straffes hårdere, mener næstformand i HK Martin Rasmussen. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Enhver, der er ansat i sundhedsvæsenet, på apotekerne eller hos en tandlæge, går på arbejde med risiko for, at chefer, kolleger eller andre ansatte snager i deres intime sundhedsoplysninger.

Det skriver Politiken.

Netop nu har fagforeningen HK tre aktuelle sager om snagen i blandt andet lægesekretærers og klinikassistenters sundhedsoplysninger. Og forbundet har netop indgået forlig om en fjerde sag.

- Jeg synes, det er meget alvorlige krænkelser, når en arbejdsgiver går ind og lurer på en medarbejders sundhedsoplysninger. Det er noget af det mest grænseoverskridende, jeg kan forestille mig, siger næstformand i HK Martin Rasmussen til Ritzau.

- Helt almindelige arbejdsgivere kan ikke tjekke sundhedsoplysninger, men det kan de, hvis man arbejder hos en læge eller tandlæge eksempelvis. De kan tjekke det hele, altså hvad du får af medicin, hvad du har fejlet, og hvornår du har været til konsultationer, siger han.

Martin Rasmussen oplyser, at han ikke mener, at det er almindeligt, at sundhedschefer snager i ansattes sundhedsdata. Dog blev han bekymret, da der pludselig lå fire sager om det på HK's bord.

En af de sager, som HK fører i øjeblikket, er netop blevet henvist direkte til landsretten, fordi den menes at være principiel set i forhold til de nye GDPR-regler, EU's Persondataforordning.

Sagen omhandler en speciallæge, som indhentede sundhedsoplysninger på en kvinde, som han netop havde ansat, selv om lægen ingen behandlerrelation havde til hende, skriver Politiken.

- Vi forsøger at få den her sag for EU-Domstolen for at få et så markant løft af erstatningsstørrelsen, at de, der kunne få lyst til at bryde reglerne, forhåbentlig holder sig fra det i fremtiden, siger Martin Rasmussen til Ritzau.

HK har fremsat et krav på 100.000 kroner i godtgørelse, hvilket er fire gange så højt som det maksimale beløb, der hidtil er givet. Det normale beløb for godtgørelse er dog typisk væsentligt lavere.

Men Justitsministeriet har tidligere meddelt, at man ikke mener, at godtgørelserne skal hæves i forbindelse med de nye regler. Det er det, landsretten skal tage stilling til.

Formanden for foreningen af speciallæger, Lisbeth Lintz, fordømmer enhver form for snagen i patientjournaler.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, uanset om det går ud over naboen, kendte mennesker, medarbejdere eller chefer, siger hun til Politiken.

Man kan på sundhed.dk tjekke, hvem der har kigget på ens sundhedsoplysninger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.