Danmark

Sundhedsminister vil sælge statens vaccinefabrik

Den underskudsgivende del af Statens Serum Institut skal sælges eller lukkes, mener Nick Hækkerup (S).

400 medarbejdere risikerer at skulle se sig om efter et nyt job, hvis sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fører sin plan ud i livet.

Han vil nemlig enten sælge eller lukke deres arbejdsplads - den del af den statslige vaccinefabrik ved Statens Serum Institut, som giver underskud.

Det skriver Politiken torsdag.

Seruminstituttet har gennem årtier produceret vacciner til det danske børnevaccinationsprogram, men økonomien er elendig, og vaccinerne kan købes billigere på det private marked.

Derfor vil ministeren gå til regeringens økonomiudvalg med et forslag om at sælge eller lukke den del af Seruminstituttet.

- Vi har selv produceret vacciner, siger Nick Hækkerup til Politiken og uddyber:

- En statslig vaccineproduktion, som på et tidspunkt har været en god idé, men som over de seneste år har udviklet sig til et økonomisk problem, i den forstand at der er et regnskabsmæssigt underskud på nogle og 60 millioner kroner og et tab på omkring 44 millioner kroner.

Han understreger, at den del af Seruminstituttets funktion, der handler om overvågning og rådgivning om smitsomme sygdomme ikke vil blive berørt.

Det er dermed kun vaccineproduktionen, der beskæftiger omtrent 400 af de sammenlagt 1200 medarbejdere på Seruminstituttet.

Nick Hækkerup siger, at regeringen vil gå langt for at sikre de berørte medarbejdere, men nævner samtidig, at det i en stribe nabolande for længst er besluttet at gå bort fra lignende statslig vaccineproduktion.

Analyser har ifølge Politiken vist, at Seruminstituttets priser på egenproducerede vacciner til børnevaccinationsprogrammet er mere end dobbelt så høje som tilsvarende vacciner i Sverige og Norge, som køber via udbud.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.