Danmark

Sundhedspersonale og syge kæmper mod overbelægning

Hjælpepakke mod overbelægning på sygehusene. Sygeplejersker, læger og patienter er klar med en fælles plan.

Sundhedspersonale og syge kæmper mod overbelægning

Ældre patienter, der ligger på gangene og ikke får den fornødne pleje og behandling. Medarbejdere, som er tvunget til at gå på kompromis med deres faglighed.

Sådan ser virkeligheden ud på mange af landets akutte og medicinske afdelinger.

Derfor går Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen med en række forslag til fælles kamp mod overbelægning.

- Situationen er mange steder meget alvorlig, og det kræver handling fra Christiansborg, regioner og kommuner.

- Vi er klar til at indgå i en konstruktiv dialog omkring nødvendige forandringer på akutte og medicinske afdelinger, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Hjælpepakken indeholder i alt syv punkter. Blandt andet et her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge og øget samarbejde mellem regioner og kommuner.

- Et stop for nedlæggelse af medicinske senge er en nødvendig løsning. Patienter på gangene skaber uværdige og farlige situationer for både patienter og personale, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Han peger desuden på, at det nødvendigt med en stærkere forpligtigelse til samarbejde mellem regioner og kommuner.

- Medicinske patienter har behov for ydelser på tværs af sektor- og specialegrænser, og de lider i dag under et siloopdelt sundhedsvæsnet, siger han.

I Lægeforeningen peger næstformand Poul Jaszczak på, at Sundhedsstyrelsens nationale handleplan for ældre medicinske patienter skal fremrykkes.

- I den nuværende situation kan vi med stor fordel begynde at sætte gang i de initiativer, som ifølge planen egentlig først skulle være startet senere. Det gælder for eksempel opsøgende og opfølgende hjemmebesøg for særligt svage patienter, siger han.

En undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd viser, at næsten hver tredje sygeplejerske ansat på hospitaler inden for en uge har oplevet, at der lå patienter på gange eller i opholdsrum, fordi sengestuerne var optaget.

Værst ser det ud på de medicinske afdelinger, hvor 43 procent af sygeplejersker inden for en uge har haft den oplevelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst