Susanne Bier: Jeg må ikke miste overblikket

Emmy-nominerede Susanne Bier har talent for at holde styr på indviklede fortællinger på grund af sit overblik.

Ritzau
, Susanne Bier Foto: Scanpix/Linda Kastrup
18. september 2016 10:00

Uanset om instruktøren Susanne Bier er tovholder på fortællingen om Jonathan Pines optrevling af Richard Ropes kriminelle dynasti i miniserien "Natportieren" eller elegant komponerer flere forskellige menneskers skæbner sammen i "Den Eneste Ene", så roser anmelderne hende i store vendinger for hendes evne til at klippe, fremhæve og sammensætte, så hun virkelig holder seerne i hånden.

Netop den kvalitet mener Susanne Bier, der lige nu er Emmy-nomineret for miniserien "Natportieren", at en instruktør skal have.

- Som instruktør kan man ikke tillade sig at miste overblikket. Der kan ske tekniske ting eller menneskelige fejl. Det skal man kunne navigere i, siger den Oscar-belønnede instruktør Susanne Bier.

Både på settet og i livet kan ens forestilling være meget anderledes end det, der er virkeligheden.

- Man må kunne skelne mellem, hvad man forestiller sig, der vil ske og hvad, der er virkeligheden. Hvis man bare tonser løs i en forestilling uden at kigge op, så går man glip af alle de gaver, der kommer fra virkeligheden, siger "Hævnen"-instruktøren.

Når man laver film, er der mange ting, der skal gå op i en højere enhed, for at resultatet bliver, som det skal være.

Derfor skal man som instruktør også være beredt, hvis en bus med statister bliver kørt et forkert sted hen, eller hvis den forventede, høje sol i stedet for at stråle ned fra himlen gemmer sig bag et tykt, mørkt skydække.

- Hvis man kan lære at kombinere ens ideelle forestilling med det, der rent faktisk eksisterer, så får man det sjovt, man bliver ikke hylet ud af den, og man får alle de tilfældige ting, der viser sig at være fuldstændig enestående.

Susanne Bier har været velkendt i det danske land længe, men hun er ved for alvor at få gennemslagskraft internationalt.

"Natportieren" er nomineret til ikke mindre end 12 Emmyer, og får Susanne Bier sådan en med hjem, er hun den første danske instruktør, hvis kaminhylde er prydet af både en Emmy og en Oscar.

Den 68. Emmy-uddeling løber af stablen søndag i Los Angeles i Californien.

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...