Udland

Suu Kyi har fået historisk parlamentsdebut

Myanmars opposition har brug for nye politiske stjerner ved siden af The lady, Aung San Suu Kyi, siger ekspert

Suu Kyi har fået historisk parlamentsdebut

Aung San Suu Kyi har mandag fået sin historiske parlamentsdebut, hvormed der er indledt en ny fase i Myanmars kamp for at få etableret et demokrati i det tidligere Burma.

- Jeg vil gøre mit bedste for landet, sagde modtageren af Nobels fredspris.

Sammen med 36 andre medlemmer af sit NLD-parti deltog hun i en parlamentssamling som almindelig politisk folkevalgt - efter at have været forfulgt systemkritiker i en lang årrække.

Politiske iagttagere siger, at der nu er behov for at få skabt andre politiske stjerner i landet end den 67-årige Aung San Suu Kyi.

Men de vurderer også, at det kan blive svært, da der kun er fokus på The lady, som hun beundrende kaldes.

- For et par år siden var vestlige regeringer optaget af at finde politiske alternativer til Suu Kyi, som sad i husarrest. I dag er det igen idoldyrkelsen, som er fremherskende, påpeger Renaud Egreteau, som er Myanmar-ekspert ved Hongkongs Universitet.

En ny generation er på vej til at få indflydelse, og flere iagttagere siger, at et forsimplet billede af udviklingen i Myanmar som en kamp mellem en karismatisk kvinde og drabelige generaler kan svække demokratiet.

Parlamentet i Myanmar domineres dog stadig af militæret og deres politiske allierede. Men økonomiske reformer er i gang, og oppositionen vinder mere og mere indflydelse.

Suu Kyi udsatte sin debut i parlamentet i sidste uge for at komme til kræfter efter en udmattende europæisk rundtur og for at besøge sin valgkreds.

Hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati, vandt en sikker sejr ved suppleringsvalget i april. Oppositionen satte sig på næsten samtlige parlamentspladser, der var på på valg ved suppleringsvalget.

Suu Kyi, som har tilbragt i alt 15 år i detention og husarrest siden 1989, var opstillet for første gang, efter at hendes parti besluttede at afslutte en boykot af det politiske system.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.