Udland

Suu Kyi vil have investeringer i Myanmar

Myanmar har store potentialer med udenlandske investeringer, siger Aung San Suu Kyi på sin rejse i Europa.

Suu Kyi vil have investeringer i Myanmar

Demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi opfordrer torsdag til udenlandske investeringer i Myanmar.

Det sker under hendes første skelsættende Europa-rundrejse. Samtidig advarer hun mod at samarbejde med Myanmars statslige olie- og gasselskab.

Oppositionslederen, der er på rejse i udlandet for første gang siden 1988, beder de delegerede på den internationale LO-konference i Genève om at opmuntre deres regeringer til at investere i demokrativenlig udvikling i hendes land.

I et 20 minutter langt indlæg understreger Suu Kyi i særdeleshed nødvendigheden af hjælp til arbejdsløse unge, der mangler uddannelse.

- Det er ikke så meget arbejdsløshed som håbløshed, der påvirker vores fremtid, siger hun.

Den mangeårige aktivist og nyvalgte parlamentsmedlem opfordrer til koordinerede sociale, politiske og økonomiske politikker, der igen vil kunne sætte Myanmar på kortet over de positive og succesfulde.

- Ved at deltage i denne konference har jeg fundet ud af, at vi alle kan samarbejde. Jeg føler mig hjemme, og jeg føler, at jeg er kommet tilbage for at møde familiemedlemmer. Vi er ikke kun en familie af land, men en familie af folk, siger hun.

Aung San Suu Kyi inviterer samtidig hele konferencen til Myanmar for selv at se, hvilke potentialer der er i Myanmar.

Moge, det statslige olie- og gasselskab i Myanmar, mangler gennemsigtighed og ansvarlighed, påpeger Suu Kyi og opfordrer udenlandske virksomheder til ikke at indgå i joint ventures, før situationen ændrer sig til det bedre.

- Regeringen skal benytte internationalt anerkendte standarder så som IMF's kodeks for god praksis for finanspolitisk gennemsigtighed. Andre lande kunne hjælpe ved ikke at tillade deres virksomheder at samarbejde med Moge, siger hun.

Efter besøget i Schweiz fortsætter den mere end to uger lange rejse til Norge, hvor hun vil holde sin takketale for tildelingen af Nobels fredspris i 1991, og derfra til Storbritannien, Frankrig og Irland.

/ritzau/