Svær at undvære

Leder af Børnehaven Nejstdalen, Lene Pedersen (51), har kendt Ole Albæk længere end de fleste. Hun har haft ham som lærer i skolen.

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Ole Albæk nede i børnehøjde. Han ville gerne se ved selvsyn, hvordan politikken fungerede i det virkelige liv i institutionerne. Arkivfoto: Hans Ravn

- Vi så op til ham. Han var en nytænkende lærer på Hirtshals Skole i begyndelsen af 70'erne. Han var ikke mindst en lyttende lærer, siger Lene Pedersen, som var med til at sætte det pædagogiske foregangsarbejde med Reggio Emiliapædagogikken i gang. - Ole Albæk bliver svær at undvære. Hans barnesyn og menneskesyn havde respekten for barnet i centrum. Og for vi ansatte vankede der stor anerkendelse. Vi følte, at vi fik noget med i rygsækken, da vi indførte Reggio Emilia. Ole Albæk bakkede op om det musiske - det kreative - vi skulle se alle barnets kvaliteter, siger Lene Pedersen. Men det var ikke gjort med at indføre en metode fra Italien. - Han var formidabel til dialog. Blandt andet fordi han provokerede os, for at få os til at flytte os rent mentalt. Vi blev udfordret af ham fagligt. Det var virkeligt spændende og vi kunne lide det og følte det som en anerkendelse, fordi han med provokationen viste, at han tog os alvorligt rent fagligt. Han sagde tit: vis mig, hvorfor det er godt, at vi gør det på den måde. Han vidste godt, at det fungerede, men ville have syn for sagn. Han ville have dokumentation, siger Lene Pedersen. - Selv om han var politiker, så følte vi os meget tæt på ham. Han tog altid gerne dialogmøder med os. Han ville gerne se, hvad vi lavede. - Jeg har helt mavepine ved tanken om, at han ikke er her mere. Han er en af dem som har gjort, at jeg stadig er i mit fag. Jeg synes, at han har betydet utroligt meget. Han var en stor mand.