Svært med en rastløs sjæl i Paradis

"Til Havet"

Faren Jorge lærer sønnen Natan om livet ved havet og fortæller ham, at det kræver tålmodighed at være fisker og at blive venner med naturen og dyrene.

Faren Jorge lærer sønnen Natan om livet ved havet og fortæller ham, at det kræver tålmodighed at være fisker og at blive venner med naturen og dyrene.

"Til Havet" er en dokumentar uden spørgsmål og svar. Kun et kamera skvulper og gynger ved siden af filmens personer, der alle spiller sig selv. Ingen indøvede replikker, men en virkelighed, man kan genkende, hvor der ofte også kun er billeder uden lyd, mens vi arbejder, laver kaffe og gør rent. Men indrømmet - hverdagsbillederne i "Til Havet" er mere fotogene end de fleste andre hverdage. Filmen foregår ved et eksotisk koralrev i Den Mexicanske Golf, der både er idyllisk og autentisk(?), hvis man altså er mayaindianer som filmens Jorge, der er far til den femårige Natan, der også har en mor, der er autentisk storbymenneske fra Rom. Forældrenes virkeligheder kunne desværre ikke forenes i længden, så skilsmissen blev et faktum, og nu er det så mest den femårige Natan, der skal forsøge at forene tingene. I filmen "Til Havet" er det fars tur til at have Natan. Faren går med badebukser og i ét med koralrev og er fisker sammen med sin far, og det er en ret god oplevelse at se på billeder, hvor lyden passer til: Klask! - fisk renses. Slurp! - god stærk kaffe, du har lavet der, far! Der også stof til eftertanke. For eksempel, at den eneste kvinde i Paradis ser ud til at være en vild hejre, der spankulerer omkring i hytten? Ja, sådanne ting er der tid til at falde i staver over, mens man forføres af blå billeder, som til sidst vækker rastløsheden, og man mærker afhængigheden af action melde sig i form af tanker som: "Lige om lidt bliver en af dem nok ædt af en haj". Men det er nu kun de fangede fisk, der bliver spist i filmen, og det kan være ret svært at tackle i længere tid ad gangen ligesom ferie: Første uge siger man, at her skulle man bo, og ugen efter vil man hjem og slå græs. Katja Christensen katja.christensen@nordjyske.dk "Til Havet" Mexico, 2009. Instr.: Pedro González-Rubio. 73 minutter. Tilladt for alle. Premiere: Biffen.