Fødevarer

Svampesuppe eller på ristet brød

Et godt stykke kød med grønt tilbehør, så er alle glade

Så er det blevet oktober med alt, hvad dertil hører. Måske kulde eller i hvert fald ikke længere sommer, og det er en gang imellem sådan, at man kommer til at tro, at vinteren er begyndt her i oktober. Men så er der atter tid til de gode bøger, det hjemmebagte brød, og hvad mener I om boller med varm kakao. Det er vist en eftermiddagsret, der ikke så let forsvinder. Og det ville da også være synd at snyde sig selv og ens børn eller børnebørn for denne hyggelige tradition. Og hvorfor skulle det kun være en fødselsdagsret, når den gør sig mindst lige så godt til en lidt kold eftermiddag i efteråret eller om vinteren? Som vor mor lavede kakao eller chokolade, som det hed dengang, tror jeg ikke på, at så mange går i gang med. Der var nemlig rigtig smeltet chokolade - af den slags, der hed KOGECHOKOLADE, i den drik. Og lad hellere være. For det kan meget vel være, at børnene ikke bryder sig om det. Børn er ikke, hvad de har været! Nej, de er såmænd meget bedre. Og det må jeg kunne udtale mig om, for jeg har beskæftiget mig med børn, eller snarere unge mennesker hele mit liv. Men egentlig er det vel den tid på året, hvor man kan finde de største mængder af gode sager i naturen. Er man til svampe, og har forstand på det, så er der en masse arter at finde i skoven. Og der er ikke noget bedre end den svampesuppe, man selv laver af selvfundne svampe. Eller et stykke ristet brød med svampe, der er stegt ved meget høj varme 5 min. Så tilsættes krydderurter, persille, rucola, peber og lidt salt. I skoven kan det lade sig gøre at finde brombær, og i din egen eller naboens have er der med sikkerhed æbler at finde. I min have er der de dejligste hasselnødder på 2 store buske. Det er bare så skøn en ting at række op, plukke en nød eller flere, befri den for det yderste lag, og så knække den. Smagen er ganske anderledes end den, der er i tørrede nødder, for slet ikke at tale om de knækkede nøddekerner. Har du første prøvet, så er du sikkert solgt til den slags resten af dine dage. Og hvad gør det? Skal det være fint, så køb eller bestil noget af den slags hos vildthandleren, der oftest er fiskehandler oveni. Vildt behøver ikke at tilberedes med floder af fløde eller for den sags skyld trøfler. Nej, brystkødet af alle vilde fugle kan steges som en bøf, hvile lidt og så skæres i skiver. Skrogene kan blive til en dejlig sauce til vildtkødet, og så mangler der bare kartofler, svampe og rødbeder med peberrod. Lårene kan fint ende som en del af coq au vin med forskellige urter og svampe. Så der er muligheder nok, og det går såmænd som med de friske nødder: De er begge stærkt vanedannende. Egentlig burde der vel være nødder, svampe eller vildt på menuen, men jeg fandt ud af, at der stadig er spinat i min egen have, og er der noget, jeg holder af, så er det helt bestemt spinat. Og så skal min mand have en af livretterne i dag, nemlig koteletter. Men vel at mærke en ordentlig kotelet - af en god gris eller fra en prægtig okse eller kalv - købt hos en god slagter. Hellere et mindre stykke kød af god kvalitet og godt sundt grønt tilbehør. Så i dag bliver vi begge glade.