Svensk anklager deltager i afhøring af Assange i sexsag

Svensk chefanklager og politiinspektør var i London for at deltage i forhør af Wikileaks-stifter på ambassade.

Ritzau
BRITAIN-SWEDEN-ECUADOR-POLITICS-ASSAULT Foto: Scanpix/Justin Tallis
Udland 14. november 2016 18:09 - Opdateret 14. november 2016 18:10

WikiLeaks-stifter Julian Assange blev mandag afhørt i fire timer i overværelse af en svensk anklager på Ecuadors ambassade i London.

Assange er anklaget for seksuelle overgreb i Sverige.

Han har i fire år søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i den britiske hovedstad. Han frygter, at en udlevering til Sverige vil føre til, at han udleveres til USA.

Her er han anklaget for at bruge WikiLeaks til at offentliggøre hemmelige amerikanske dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak. Han kan risikere en meget langvarig fængselsstraf i USA.

Den svenske chefanklager, Ingrid Isgren, brugte fire timer på at udspørge Assange gennem en ecuadoriansk anklager. En svensk politiinspektør var også til stede.

Hun forlod ambassaden uden kommentarer til de journalister, der ventede udenfor.

Det var planen, at der også skulle tages en dna-prøve af Assange på ambassaden. Det er ikke oplyst, om det er sket.

- Vi forstår ikke, hvilken relevans nye dna-prøver har. Det er jo ubestrideligt i sagen, at parterne havde sex med hinanden, siger Assanges svenske advokat, Per E. Samuelsson, til nyhedsbureauet TT.

Den 45-årige Assange har siden 2010 været eftersøgt af de svenske myndigheder. Australieren anklages for at have begået seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

Efter at en britisk domstol i 2011 besluttede, at Assange skulle udleveres til Sverige, søgte han tilflugt på Ecuadors ambassade i London.

Her har han opholdt sig siden juni 2012, fordi han i sidste ende frygter at blive udleveret til USA.

Det skyldes, at WikiLeaks i 2010 afslørede opsigtsvækkende detaljer om USA's militære operationer i Irak og Afghanistan.

Julian Assange har tidligere forsøgt at få de svenske myndigheder til at opgive sagen mod ham. Men det har både byretten i Stockholm og Svea landsret afvist.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...