Svensk minister må ringe til EU-lande for at få udstyr frem

Lukkede grænser og eksportbegrænsninger er et problem for Sverige, siger handelsminister.

Danmark har lukket grænserne for at bekæmpe spredningen af coronavirus. Grænselukninger over hele EU har følger for leverencer af medicinsk udstyr, siger svensk minister.

Danmark har lukket grænserne for at bekæmpe spredningen af coronavirus. Grænselukninger over hele EU har følger for leverencer af medicinsk udstyr, siger svensk minister.

BRUXELLES:Medicinsk udstyr, som er bestilt og betalt, når i nogle tilfælde ikke frem til Sverige som følge af lukning af grænser. Det fortæller landets handelsminister.

Flere EU-lande har lukket deres grænser for at stoppe spredningen af coronavirus, som findes i alle EU-lande. Også Danmark har lukket grænserne.

- De seneste uger har visse EU-lande hindret eksport af materiel og udstyr til andre EU-lande, selv om leverancerne allerede var bestilt og betalt.

- Det er ikke et indre marked, der fungerer, som det skal, siger Anna Hallberg til det svenske nyhedsbureau TT.

Nogle EU-lande har, siger Hallberg, også indført begrænsninger for eksport.

Ifølge ministeren har svenske virksomheder med fabrikker i Frankrig og Tyskland i nogle tilfælde ikke fået egne varer leveret.

- Så har jeg ringet til mine kolleger i andre lande og påpeget det. Det har ført til løfter om frigivelse af disse leverancer. Men det går ikke, at en minister skal ringe for hver enkelt levering, siger Hallberg.

Den svenske handelsminister er derfor "glad for, at EU-Kommissionen vil komme med retningslinjer."

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde søndag i en videobesked, at disse retningslinjer vil blive præsenteret mandag.

Danmark, Tyskland, Tjekkiet, Østrig og flere EU-lande har lukket deres grænser. Det er sket for at inddæmme spredningen af coronavirus.

- I denne situation er det af afgørende betydning, at vi holder vores indre marked åbent, sagde von der Leyen.

Formanden advarede også om, at butikker vil få svært ved at fylde deres hylder i den kommende tid, hvis ikke "man gør noget".

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.