Svensk politi er frikendt for drab på 20-årig med Downs syndrom

Tre svenske politibetjente er blevet frikendt i sagen om Eric Torell, der blev skudt og dræbt sidste sommer.

Erik Lindberg, der er talsmand ved Stockholms byret, forklarede torsdagens afgørelse ved et pressemøde. Tre betjente er blevet frikendt for at have skudt og dræbt 20-årige Eric Torell.

Erik Lindberg, der er talsmand ved Stockholms byret, forklarede torsdagens afgørelse ved et pressemøde. Tre betjente er blevet frikendt for at have skudt og dræbt 20-årige Eric Torell.

STOCKHOLM:Stockholms byret har torsdag frikendt tre svenske politibetjente, der var tiltalt for lovbrud i sagen om 20-årige Eric Torells død.

Eric Torell, der havde Downs syndrom og autisme, blev skudt og dræbt i den centrale del af Stockholm den 2. august sidste år.

På sig havde han et legetøjsvåben, og ifølge politiet opførte han sig truende.

I alt blev 25 skud affyret af det svenske politi.

Anklageren havde under retssagen argumenteret for, at kun 23 af de 25 skud kunne forsvares med at have været selvforsvar.

Men det vurderes anderledes af retten.

- Det vurderes ikke som rimeligt, at politiet i den ekstremt truende situation skulle stoppe mellem de sidste skud og de 23 skud, der blev affyret i hurtig rækkefølge, siger Erik Lindberg, talsmand ved retten.

Eric Torells mor har tidligere forklaret til Aftonbladet, at sønnens mentale tilstand var svarende til en treårigs.

- Et barn med Downs syndrom og autisme. Hvordan skulle han kunne være så truende? Det giver ikke mening, sagde moren, Katarina Söderberg, til den svenske avis i august sidste år.

Eric Torell var på dagen gået fra sin institution tidligt på dagen. Han havde det virkelighedstro legetøjsvåben i plastik på sig. De politifolk, som fandt ham i en indergård i Vasastaden i Stockholm opfattede ham som bevæbnet og livsfarlig.

På vejen ud for at anholde den 20-årige havde politiet fået rapporter om, at han var bevæbnet med et meget stort våben.

De to skud, som der har været fokus på under retssagen, ramte Torell i ryggen - og det ene af dem var dræbende.

Anklagemyndigheden siger, at politiet skulle have indstillet skydningen i samme øjeblik, at den 20-årige vendte ryggen til dem, hvor der ikke længere var tale om nødværge.

Men under retssagen blev anklagemyndighedens udlægning af forløbet hverken understøttet af de medicinske eller de tekniske udredninger.

Det var ikke til at fastslå, hvilke skud, der havde ramt og i hvilken rækkefølge. Det var heller ikke til at sige, hvordan Torell havde bevæget sig, da han blev ramt.

Politiets skudsalve kunne heller ikke betegnes som "åbenlys uforsvarlig".

- Politifolkene indstillede skyderiet, da de oplevede, at der ikke længere var nogen trussel mod dem, fastslår dommeren i sagen, Erik Lindberg.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.