Svenske banker straffes for manglende kamp mod hvidvask

Nordea og Handelsbanken har tirsdag fået millionbøder for at sløse med arbejdet mod hvidvaskning, oplyses det.

Det koster bøder til Nordea og Handelsbanken, fordi de har haft store brister i forbindelse med arbejdet, der skal modvirke hvidvaskning af penge.

Det oplyser det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, i en pressemeddelelse tirsdag.

Nordea har fået en bøde på 50 millioner svenske kroner, mens Handelsbanken skal betale 35 millioner svenske kroner i bøde. I dansk valuta svarer det til henholdsvis 40 millioner kroner og 28 millioner kroner.

I meddelelsen skriver tilsynet, at Nordea har haft store mangler i sit arbejde for at modvirke hvidvask.

- Det indebærer at den, som har ønsket at hvidvaske penge eller finansiere terrorisme, med stor sandsynlighed har kunnet gøre det, uden at Nordea har haft mulighed for at opdage det.

- Banken advares derfor og skal betale den højst mulige strafafgift på 50 millioner kroner, skriver Finansinspektionen.

Bøden til Nordea følger kun to år efter, at banken fik en anmærkning og en bøde på 30 millioner svenske kroner for problemer på samme område.

Nordea skriver i en meddelelse, at banken respekterer beslutningen og indrømmer, at der har været huller i bankens arbejde på området for hvidvask.

- Vi tager denne beslutning meget alvorligt.

- Vi anerkender, at vi oprindeligt undervurderede kompleksiteten og de krævede ressourcer for at være i overensstemmelse med reglerne på dette område, udtaler Christian Clausen, topchef i Nordea, i meddelelsen.

Handelsbanken har heller ikke fulgt reglerne for hvidvaskning. Banken har ikke lavet risikovurderinger af alle sine kunder eller indhentet tilstrækkelig viden om kunderne og deres forretninger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.