Udland

Svenske indvandrerkritikere satser på DF-samarbejde i EU

Sverigedemokraterna er for første gang med i EU-Parlamentet, og de har udpeget to mulige samarbejdspartnere.

Det højreorienterede svenske parti Sverigedemokraterna (SD) ønsker at samarbejde med Dansk Folkeparti i EU-Parlamentet.

Det siger SD-formand Jimmie Åkesson, som søndag kunne fejre, at Sverigedemokraterna for første gang blev valgt ind i Europaparlamentet og oven i købet med to mandater. Det skriver Expressen.

Sverigedemokraterna ønsker også at samarbejde med et andet EU-kritisk parti, United Kingdom Independence Party (Ukip), som ligesom Dansk Folkeparti fik stor succes ved søndagens valg. Og hvis ikke Ukip eller DF vil samarbejde, så vil Sverigedemokraterna være løsgængere i parlamentet, lyder det.

Men britiske Ukip, som er det største parti i den nationalistisk prægede EFD-gruppe (Gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati), som også DF er en del af, har tidligere taget afstand fra Sverigedemokraterna. Partiet er for højreorienteret, lyder det.

- Alt hvad jeg ved er, at de har base i det radikale højre, og vi har intet med højreradikale at gøre, har Paul Nuttall, næstformand for Ukip, sagt til Expressen.

Størstedelen af EU-parlamentarikerne er organiseret i parlamentets syv forskellige politiske grupper.

For at danne en politisk gruppe skal man samle mindst 25 medlemmer fra minimum en fjerdedel af medlemsstaterne (mindst syv lande med det nuværende antal EU-lande).

Ifølge Sverigedemokraternas pressechef begynder forhandlingerne med DF og Ukip inden længe, skriver Expressen.

De EU-skeptiske partier blev de store vindere ved søndagens valg. Tendensen går igen i flere lande som Tyskland, Frankrig, Østrig, Grækenland, Finland, Sverige og Danmark. Men på trods af fremgangen til EU-kritikerne, så har tilhængerne af det europæiske samarbejde stadig stort flertal i EU-Parlamentet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.