Svenske landsbyer: Stop den fanatiske urbanisering

I flere svenske byer har der Langfredag været protester mod, at Udkantssverige svigtes på bekostning af byer.

Som det også høres tilsvarende i den danske debat, så er folk i Udkantssverige ved at få nok af, at der mangler offentlige tjenester i landområderne, og de protesterer mod at blive uretfærdigt behandlet på bekostning af byerne.

Langfredag demonstrerede vrede bønder og folk fra udkantsområderne med traktorer, landbrugsmaskiner og plakater i flere svenske byer, blandt dem Uddevalla, Örebro, Borlänge, Eskilstuna, Karlskrona og Sundsvall.

- Der sker en fanatisk urbanisering på bekostning af landsbyerne, selv om man betaler lige meget i skat på landet. Der må jo findes en slags grundservice på landet, mener Erika Sörengård, som er en af initiativtagerne bag "Landsbyoprøret 2015".

Kampagnen følges af flere tusinde mennesker på Facebook og her skriver folkene bag, at de har fået nok af "urbanisering, landsbymobning, centralisering, uretfærdig konkurrence og nedlagte skoler og tjenester".

Ifølge Sörengård opgiver én ny svensk bonde hver dag landbruget. Hun mener, at politik kun handler om at få flere mennesker ind i byerne, og at landsbyernes fremtid er lagt i EU's hænder.

- Der skal indgreb til, hvis vi skal beholde vores bønder og vores fine landsbyer. For eksempel en skat på importeret kød eller en differentieret pris på mælk, foreslår hun.

Den socialdemokratiske distriktsminister, Sven-Erik Bucht, har stor forståelse for aktionen.

- Jeg er selv fra en landsby, så jeg kender til omstændighederne, og der behøves en hel del tiltag for at holde Sverige sammen, siger han.

Men kødskat eller andre lignende initiativer kan ikke lade sig gøre, hvis de er i strid med EU-reglerne, fastslår han.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.