Svenske liberale afviser smal borgerlig regering

Lederen af det svenske parti Liberalerna vil kun fortsætte forhandlinger om en samlet borgerlig regering.

Jan Björklund, leder af Liberalerna, afviser, at den borgerlige Alliansen er i opløsning. Han kræver, at samtlige partier i Alliansen skal være med i en ny regering. Foto: Henrik Montgomery/Ritzau Scanpix

Jan Björklund, leder af Liberalerna, afviser, at den borgerlige Alliansen er i opløsning. Han kræver, at samtlige partier i Alliansen skal være med i en ny regering. Foto: Henrik Montgomery/Ritzau Scanpix

Lederen af det svenske parti Liberalerna afviser at fortsætte regeringsforhandlinger, hvis målet ikke er en regering, der omfatter alle fire Allians-partier.

Det skriver partileder Jan Björklund i en debatartikel i Aftonbladet, hvor han forholder sig til en idé fra Moderaternas leder, Ulf Kristersson, leder af regeringsforhandlingerne, om at danne en smal regering med Kristdemokraterna.

Alliansen fik ved valget til Riksdagen knap 40 procent af stemmerne og består foruden Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna af det socialliberale Centerpartiet.

Jan Björklund skriver i artiklen, at han ikke mener, at de hidtidige forsøg på at nå til enighed mellem de fire borgerlige partier om et regeringsgrundlag har været tilstrækkelige.

- Vi står fast på det, vi gik til valg på: en Allians-regering med blokoverskridende støtte og minimal indflydelse til Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet, skriver Björklund.

Han foreslår, at den svenske formand for Riksdagen, den såkaldte talmann, forlænger Ulf Kristerssons forhandlingsmandat.

Björklunds indlæg kommer som en reaktion på et Facebook-opslag fra Kristersson, skriver nyhedsbureauet TT.

- Jeg kalder forslaget for '3-2-1'. Det vil sige, at regeringen består udelukkende af Moderaterna eller af Moderaterne og de Allianspartier, som kan og vil indgå i regering, skrev Kristersson blandt andet på Facebook fredag.

På et pressemøde i Stockholm lørdag forklarede Jan Björklund, at han gerne så Miljöpartiet skifte side og støtte en Allians-regering mod at få markante indrømmelser på miljø- og klimapolitikken. Noget, det grønne parti, der i øjeblikket er juniorpartner i Stefan Löfvens socialdemokratiske regering, har afvist i flere omgange.

Björklund afviste desuden, at den borgerlige Alliansen var ved at gå i opløsning.

- Nej, det er den ikke. Vi vil holde sammen på Alliansen, sagde han lørdag.

Også Centerpartiets leder, Annie Lööf, afviser lørdag Kristerssons forslag om en smal regering og anbefaler, at han trækker idéen tilbage.

- Der er stadig gode muligheder for at finde fælles fodslag, så lad os fortsætte i det spor, siger hun til Aftonbladet.

- Jeg vil gerne understrege, at vi ville stemme nej til en Moderat etpartiregering.

Regeringsforhandlingerne i Sverige har vist sig særligt svære, da valgresultatet ikke gav nogen klar vinder. Hverken den siddende rødgrønne regering eller Alliansen fik flertal.

Begge fløje afviser at samarbejde med Sverigedemokraterna, der ved valget fik 17,5 procent af stemmerne og blev det tredjestørste parti i Riksdagen.

Ifølge TT mødes Kristersson med talmannen søndag klokken 11, to dage inden mødet oprindeligt skulle have fundet sted. Bagefter vil der være pressekonference.

Ifølge den svenske radio Ekot vil Kristersson meddele, at han opgiver forsøget på at danne regering. Det vil Moderaterne dog hverken kommentere eller bekræfte over for TT.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.