Våbenhandel på nettet giver hård straf til svensker

- Dette er et teater, siger vred rumæner i Retten i Horsens i sag om store mængder våben købt på "Dark Web".

Pistoler af mærket Glock indgik i de aftaler om køb af våben, som er blevet bedømt i en nævningesag i Retten i Horsens. Dommen er faldet på det 11. retsmøde. (Arkivfoto)

Pistoler af mærket Glock indgik i de aftaler om køb af våben, som er blevet bedømt i en nævningesag i Retten i Horsens. Dommen er faldet på det 11. retsmøde. (Arkivfoto)

HORSENS:Forsøg på at købe i alt 83 skydevåben har tirsdag givet en straf på fængsel i otte år til en svensk mand fra Göteborg.

Samtidig har Retten i Horsens dømt fire andre for at have hjulpet ham. De har fået mellem seks og fire års fængsel.

Sagen er usædvanlig, fordi politiet under efterforskningen har anvendt agenter, der optrådte som kriminelle.

Forsvarerne havde bedt om frifindelse. Deres begrundelse var, at agenternes ageren efter deres opfattelse var ulovlig.

De indledende forhandlinger om salg af våben skete, da amerikanske politifolk fra Homeland Security Investigations på den mørke del af nettet, også kaldet dark web, tilbød at sælge.

Da en køber meldte sig, blev dansk politi koblet på sagen. De mistænkte havde et tilhørsforhold til Sverige, men amerikanerne ønskede ikke at samarbejde med svensk politi, fordi agentoperationen ville være ulovlig efter svenske regler, har en betjent fra PET forklaret under sagen.

Derfor faldt valget på Danmark. Her deltog PET og politifolk fra specialenheden Særlig Efterforskning Vest i den videre operation.

Den involverede aflevering af våben først i Vamdrup og derefter på rasteplads Ejer Bavnehøj ved Skanderborg.

Her holdt intetanende pensionister og børnefamilier hvil og slappede af, da undercover betjente i en sort varebil fremviste pistoler for en af de nu dømte, har en PET-ansat fortalt.

Men også i forhold til dansk lov var der problemer, fremgår det af den kendelse, som nævningetinget i Horsens tirsdag har afsagt.

De butiksvinduer, som amerikansk politi oprettede på en markedsplads på det mørke internet, ville politiet herhjemme ikke have kunnet få tilladelse til af en dommer, fremgår det af afgørelsen.

Lovens krav var ikke opfyldt. Der var ikke en begrundet mistanke om, at en konkret lovovertrædelse var ved at blive begået på det tidspunkt, da butiksvinduerne blev slået op.

Alligevel har nævninger og dommere fundet hovedmanden, 34-årige Andreas Andras Kassai fra Göteborg, skyldig.

Han var nemlig i forvejen fortrolig med at handle på markedspladsen for næsten udelukkende ulovlige varer på på det mørke net.

Derfor er han ikke blevet provokeret i en sådan grad til at begå kriminaliteten, at det belastende materiale fra USA ikke kan bruges i sagen, fastslår retten. De otte år er den maksimale straf i straffelovens bestemmelse om våben.

En af de dømte hjælpere er rumæneren Mircea-Ion Negoita, som Andreas Kassai havde sendt til Vamdrup for at tage imod en pakke. Den viste sig at indeholde skydevåben.

Den 39-årige er ophidset over afgørelsen om, at han ville modtage 20 våben.

- Dette er et teater, et cirkus, udbryder manden i retsmødet. Han bedyrer sin uskyld og tilbyder at lade sig teste af en løgnedetektor.

Hans straf er fastsat til fængsel i fem år. Det serbiske ægtepar, Srdan Zivkovic og Jelena Bradic, der med deres fireårige barn på bagsædet kørte til rastepladsen for at hente 25 våben til Kassai, straffes med henholdsvis seks og fire år.

Endelig idømmes serbiske Fahrudin Bakic fængsel i seks år. Hans rolle var at hjælpe Andreas Kassai med køb af 25 våben.

Det serbiske par anker på stedet til frifindelse i Vestre Landsret. De tre øvrige tager betænkningstid med hensyn til en eventuel anke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden