Svenskere fandt sprængstof ved atomkraftværk

Politi har skærpet sikkerheden ved Sveriges atomkraftværker, efter der blev fundet sprængstof ved Ringhals.

GØTEBORG:Svensk politi har onsdag aften fundet sprængstof ved atomkraftværket Ringhals. Sprængstoffet er blevet fundet af bombehunde på en stor lastbil inde på atomkraftværkets område.

Politiet har en teori om, at sprængstoffet skulle bruges i en sabotage-aktion og har derfor gennemsøgt hele anlægget med bombehunde.
Hændelsen har fået svensk politi til at skærpe sikkerheden ved landets øvrige atomkraftværker.
Lastbilen, som sprængstoffet blev fundet i, havde været inde på Ringhals-kraftværkets område i flere uger. Først da den skulle ind på den svært beskyttede driftsdel af anlægget, hvor atomreaktorerne befinder sig, blev det opdaget.
- Under det øverste trin, som fører op i lastbilen, sidder der en brandslukker. Det var på den, at det mistænkelige stof blev fundet, siger kraftværkets kommunikationschef Gösta Larsen.
Ifølge ham er der tale om en klump på størrelse med en knytnæve, men der var ikke sat en tænde-mekanisme på sprængstoffet.
Larsen tror heller ikke, at mængden af sprængstof var stor nok til at kunne påføre atomreaktorerne nævneværdige skader.
Politiet har afhørt den kvindelige chauffør af lastbilen, men hun har angiveligt ikke kendskab til sprængstoffet.
- Hun har fortalt om lastbilens opgaver i området, men er ikke mistænkt for en forbrydelse. Køretøjets bevægelser bliver nu et udgangspunkt for vores videre efterforskning, siger politiets talsmand Tommy Nyman.
Ifølge Nyman har politiet endnu ingen mistænkte i sagen. Sprængstoffet skal nu analyseres i et forsøg på at fastslå, hvor det stammer fra.
Ringhals-atomkraftværk er Sveriges største. Det ligger cirka 20 kilometer nord for byen Varberg og 60 kilometer syd for Gøteborg.
/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.