Udland

Sverige anklages for at hjælpe USA med net-overvågning

En efterretningsekspert peger på, at Sverige er blandt de vigtigste samarbejdspartnere for amerikanske NSA.

Sverige anklages for at hjælpe USA med net-overvågning

Den svenske efterretningstjeneste hjælper USA med at overvåge internettet, hævder journalist og efterretningsekspert Duncan Campbell.

Han var torsdag til stede under en høring i EU-Parlamentet, hvor overvågningen var på dagsordenen, skriver den svenske avis Metro.

Her udpegede Campbell Sverige og Storbritannien som de vigtigste europæiske samarbejdspartnere for den amerikanske efterretningsorganisation National Security Agency (NSA).

Sverige har angivelig kodenavnet "Sardine" i det hemmelige samarbejde. Den svenske efterretningstjeneste Försvarets radioanstalt (FRA) giver NSA adgang til undersøiske kabler for datakommunikation, lyder det fra Campbell.

I dokumenter lækket af den amerikanske whistleblower Edward Snowden er det kommet frem, at den britiske efterretningstjeneste Government Communications Headquarters (GCHQ) arbejder sammen med NSA.

FRA ønsker ikke at kommentere Duncan Campbells oplysninger over for Metro. En talsperson fra FRA bekræfter dog, at organisationen samarbejder med andre lande, og at samarbejdet altid tjener svenske interesser.

I Norge har myndighederne flere gange udtrykt bekymring for, at FRA kan overvåge en stor del af den norske datatrafik. Årsagen er, at omkring 80 procent af data- og teletrafikken ud og ind af Norge går via Sverige.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.