Udland

Sverige øger trusselsniveauet for terror

Forhøjet terrortrussel i Sverige på baggrund af konkrete oplysninger fra overvågede miljøer i ind og udland.

Sverige øger trusselsniveauet for terror

Det svenske forsvar hævede mandag terrortrussels-niveauet et trin, og risikoen for et angreb betegnes nu som "forhøjet".

- Beslutningen er baseret på en almindelig vurdering, og denne er baseret på konkrete oplysninger fra de miljøer, der overvåges - både i Sverige og i udlandet, siger terroreksperten Magnus Ranstorp.

Ifølge efterretningstjenesten Säpo er beslutningen om en forhøjelse af terrortruslen truffet i dialog med det nationale centrum for vurderinger af terrortrusler, NCT.

Sikkerhedseksperten Klas Eksell siger, at der er foretaget analyser af en længere tids udvikling. Han henviser til hændelser i Europa - blandt andet i Toulouse - samt øget aktivitet i miljøer, der bekender sig til ekstremistisk vold.

Beslutningen om en forhøjet terrortrussel i Sverige bliver truffet samme dag, som retten i Glostrup idømte fire mænd fra Sverige fængsel i 12 år for at have planlagt et terrorangreb mod JP/Politikens hus i København.

Mændene blev anholdt i en lejlighed i Herlev den 29. december 2010. De var i besiddelse af en maskinpistol og en almindelig pistol. Retten lagde især vægt på aflytninger af en lejlighed i Stockholm.

/ritzau/TT