Sverige vil lette skatter og styrke velfærd i budget for 2021

Den svenske finansminister har mandag præsenteret rekordbudget, der skal sætte gang i hjulene i 2021.

Den svenske finansminister, Magdalena Andersson (S), præsenterede mandag morgen en finanslov for 2021, der blandt andet indeholder investeringer i velfærd og grøn omstilling.

Den svenske finansminister, Magdalena Andersson (S), præsenterede mandag morgen en finanslov for 2021, der blandt andet indeholder investeringer i velfærd og grøn omstilling.

STOCKHOLM:Mandag morgen blev svenskerne klogere på, hvad regeringen vil gøre for at sætte gang i hjulene i 2021, når coronapandemien forhåbentlig har sluppet sit tag i Sveriges hårdt pressede økonomi.

På et pressemøde oplyser finansminister Magdalena Andersson (S), at regeringen vil pumpe 105 milliarder svenske kroner - 75 milliarder danske kroner - ind i økonomien næste år. Pengene skal gå til at sætte gang i hjulene efter coronakrisen.

Det skriver medierne SVT og Expressen.

Ifølge den svenske regering vil økonomien skrumpe 4,6 procent i 2020 på grund af coronakrisen. Dermed ser Sverige ud til at slippe nådigere end en lang række andre lande i Europa.

Ifølge regeringen vil det alligevel kræve noget ekstra at få økonomien på benene igen i 2021.

- Vi har en historisk mulighed for at gennemføre ændringer. Det handler om store investeringer i hele landet, siger finansminister Magdalena Andersson på pressemødet.

Den svenske regering oplyser, at den vil fokusere på at skabe job, styrke velfærden og i øvrigt investere i den grønne omstilling.

Samtidig er der lagt op til skattelettelser på 27 milliarder svenske kroner - herunder lavere indkomstskat for lønmodtagere og nedsat skat for pensionister. Derudover er der lagt op til lavere skat for virksomheder.

Store dele af budgettet for 2021 var allerede kendt før mandagens pressemøde.

Tidligere på måneden kom det frem, at centrum-venstre-regeringen var nået til enighed om at styrke ældreomsorgen med fire milliarder svenske kroner.

Den svenske regering vurderer, at planen vil resultere i, at 75.000 flere vil komme i job næste år.

Samtidig vil bruttonationalproduktet - et udtryk for størrelsen af landets økonomi - være 2,3 procentpoint højere, end hvis ikke regeringen gjorde noget for at stimulere genopretningen.

Det skriver nyhedsbureauet TT.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.