Sverigedemokraterna bliver tredjestørst i Riksdagen

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna har fået et kanonvalg. Det viser flere valgstedsmålinger.

Udland 14. september 2014 21:52 - Opdateret 14. september 2014 21:52

Jimmie Åkesson, der er leder Sveriges mest udskældte parti Sverigedemokraterna (SD), står til at blive det svenske valgs helt store vinder.

I en valgstedsmåling står han til næsten at fordoble sit partis mandater i Riksdagen. Målingen fra SVT giver SD 10,5 procent af stemmerne mod 5,7 procent ved valget i 2010. Det vil sige, at hver tiende af de svenskere, der har stemt, har sat deres kryds på liste SD.

Det betyder, at Sverigedemokraterna vil blive det tredje største parti i Riksdagen.

Jimmie Åkesson blev formand for partiet i 2005. Og blot fem år efter - ved valget i 2010 - lykkedes det Sverigedemokraterna at komme over spærregrænsen på fire procent. Og det var første gang, at et parti med så markante holdninger til indvandring fik folkets støtte.

Men selv om Sverigedemokraterna står til at blive de helt store stemmeslugere ved valget, så giver det formentlig ikke Sverigedemokraterna stor indflydelse.

I hvert fald har begge de potentielle statsministerkandidater - Socialdemokraternas Stefan Löfven og Moderaternas Fredrik Reinfeldt - fastslået, at de ikke vil samarbejde med Åkessons parti.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...