Sveriges konge nægter at have blandet sig i eksplosiv strid

Nej - det var absolut ikke kongen, der var med til at fjerne sekretær for Svenska Akademien, siger hoffet.

Katarina Frostenson og hendes mand har stået i centrum i en strid, der har splittet Det Svenska Akademien dybt. Sex og løgne er nogle af ingredienserne.
 Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Katarina Frostenson og hendes mand har stået i centrum i en strid, der har splittet Det Svenska Akademien dybt. Sex og løgne er nogle af ingredienserne. Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Det svenske kongehus er fredag hastigt ved at komme i centrum for en skandale i Svenska Akademien. Forsamlingen, der hvert år udpeger modtageren af Nobels litteraturpris.

Det er en affære om blandt andet sex og løgne, der har skabt stor splid i Svenska Akademiet.

Fredag formiddag meddeler hoffet gennem sin pressechef, Margareta Thorgren, at kong Carl Gustav under ingen omstændigheder har været med til at beslutte, at de permanente sekretær for akademiet Sara Danius og Katarina Frostenson udtræder af forsamlingen.

Det var ellers det, som den midlertidige sekretær for Svenska Akademien, Anders Olsson, kunne berette lidt tidligere på morgenen til P1 Morgon.

Han fortalte, at han tirsdag mødtes med kongen, og at det var kongens råd, der førte til, at man skilte sig af med de to kvinder.

- Nej, absolut ikke, siger hoffets pressechef.

- Kongen har ikke været delagtig i Sara Danius' afgang. Det stemmer overhovedet ikke. Kongen er ikke inde i og rører ikke ved akademiets interne problemer, fortæller hun Expressen.

Frostensons ægtemand, teatermanden Jean-Claude Arnault, beskyldes for at have begået seksuelle overgreb mod kvinder med relation til akademiet. Det har skabt dyb splid og lammet arbejdet i den vigtige kulturinstitution.

- Jeg vil ikke sige, at det var kongens råd, men det var samtalen med kongen, som førte frem til det her. Vi delte den samme analyse, fortalte Anders Olsson tidligere på dagen Sveriges Radio om de to kvinder.

To problemer har overskygget alt andet, sagde Olsson. Dels Frostenson og hendes ægtemand, og dels store problemer med at have tillid til den permanente sekretær for akademiet, som var Danius.

Sidste efterår offentliggjorde Dagens Nyheter beretninger fra 18 kvinder - koner og døtre - med tætte bånd til Svenska Akademien. De kunne berette om, hvordan "kulturprofilen" Arnault havde sexkrænket dem.

Han er også mistænkt for at have afsløret navne på modtagere af Nobelprisen, inden de var blevet officielt annonceret.

Når man får sæde i Svenska Akademien, sker det gennem en kongelig udnævnelse. Medlemmer har indtil i dag været valgt på livstid.

Katarina Frostenson er digter og modtog i 2016 Nordisk Råds Litteraturpris.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.