Redningsvæsen

Svigtet af både 112 og lægevagt

Ruth Jensen i Klim rystet over behandling, da hendes bror faldt om med hjerneblødning

Ruth Jensen har en lille hundekennel i Klim, men hundenes selskab kan ikke erstatte hendes bror, som i dag er svært hjerneskadet.
Foto: Peter Langkilde.

Ruth Jensen har en lille hundekennel i Klim, men hundenes selskab kan ikke erstatte hendes bror, som i dag er svært hjerneskadet. Foto: Peter Langkilde.

Der var ingen brugbar hjælp at få, da Ruth Jensens bror faldt om i sit hjem 20. juni med en hjerneblødning i Klim. I dag er hendes bror, Ole Jensen, Ole svært hjerneskadet og på genoptræningscenter i Hammel. Tilbage i Klim sidder Ruth Jensen i et nærliggende hus og føler sig svigtet af både alarmcentralen og lægevagten. - Min bror falder om i sit badeværelse om aftenen med en hjerneblødning. Heldigvis vågner han op igen, og han formår han kravle hen til telefonen og ringe 112, fortæller Ruth Jensen. Men hos alarmcentralen bliver Ole Jensen afvist. Som følge af hjerneblødningen er han lidt forvirret og har talebesvær, og betjenten i den anden ende af røret tolker det som om han er beruset. Og da betjenten for en sikkerheds skyld stiller Ole Jensen videre til lægevagten, sker det med en bemærkning om, at han har en beruset mand i røret. Den vurdering deler vagtlægen, så også her bliver Ole Jensen afvist. Da den stadigt mere dødsyge Ole Jensen få minutter senere ringer 112 igen, bliver han på ny afvist. Hans hjerne er nu så påvirket af blødningen, at han ikke kan huske søsterens telefonnummer, men han kan stadig huske nummeret til en god ven, der kommer midt om natten, og straks gør hvad han kan for at hjælpe. - Oles ven ringer til lægevagten, og spørger efter en ambulance, men det vil lægen ikke sende. I stedet lykkes det at få sendt en vagtlæge ud på besøg. Men vagtlægen kommer først efter tre timer, og han kan ikke se, at Ole har en hjerneblødning. I stedet for at sende min bror til Aalborg Sygehus så hurtigt som muligt, indlægger vagtlægen ham på Dronninglund Sygehus på en mistanke om, at Ole har en hjernerystelse, fortsætter Ruth Jensen. På Dronninglund Sygehus får Ole Jensen omsider den rette diagnose, og han bliver nu med fuld udrykning kørt til Aalborg Sygehus, hvor han indlægges syv timer efter hjerneblødningen. Det er så sent, at hans hjerne har taget uoprettelig skade. - Min bror er i dag det, man populært kalder for en grøntsag. Det er helt utilgiveligt. Hvis der var blevet sendt en ambulance, første gang han ringede 112, havde Ole haft en meget bedre chance for at kunne komme sig og blive sig selv igen efter hjerneblødningen, siger Ruth Jensen, som er rystet over den manglende hjælp. Hun har klaget til Aalborg Politi, og her har hun netop modtaget en undskyldning fra politimester Jørgen Nautrup over forløbet på alarmcentralen. Hendes næste skridt bliver en klage til patientklagenævnet over vagtlægerne. - Når man ved, at tiden er en altafgørende faktor ved hjerneblødninger, kan jeg slet ikke forstå, hvorfor vagtlægerne ikke straks sender en ambulance, så min bror kan bliver hjulpet i rette tid, fastslår Ruth Jensen. soeren.skov@nordjyske.dk