Svindlere jagter ofre på nettet

Udenlandske svindlere, som via mail og Internet forsøger at lokke penge ud af folk, har fundet nyt jagtterræn på brugtmarkeder og auktionssider som Gul & Gratis, Den Blå Avis, eBay og QXL.

Så­dan kan et svin­del­for­søg se ud. Ja­mes Scott, el­ler hvad han nu hed­der, er til­sy­ne­la­den­de en rar og ven­lig mand, men det er nok ikke klogt at hand­le med ham. Han har nu hel­ler ikke hen­vendt sig igen ef­ter sæl­ge­rens kon­tan­te af­vis­ning.

Så­dan kan et svin­del­for­søg se ud. Ja­mes Scott, el­ler hvad han nu hed­der, er til­sy­ne­la­den­de en rar og ven­lig mand, men det er nok ikke klogt at hand­le med ham. Han har nu hel­ler ikke hen­vendt sig igen ef­ter sæl­ge­rens kon­tan­te af­vis­ning.

- Det er helt klart et problem, som vi arbejder ihærdigt på at imødegå, og så er vi endda ikke nær så hårdt ramt som nogle af de andre, siger Richard Vraa, chef for digitale medier, herunder Gul & Gratis, hos Fynske Medier, der også styrer den nordjyske udgave af brugtmarkedet. På Gul & Gratis opererer svindlerne via et beskedsystem, som på internetudgaven af brugtmarkedet sætter købere og sælgere i stand til at kommunikere med hinanden. I første omgang får sælgeren en tilsyneladende uskyldig besked fra en person, som er interesseret i at købe den vare, man har til salg: - Hvis man får en besked, der er skrevet på engelsk, bør de første alarmklokker lyde, siger Richard Vraa. Checken er for stor Han oplyser, at svindelen typisk foregår ved, at man bliver bedt om at opgive navn og adresse, så ”køberen” kan sende en check på beløbet. - Måske aftaler man en pris på 1000 kroner for den vare, man har til salg, og køberen sender rent faktisk også en check på beløbet. Tilfældigvis kommer han bare til at udfylde checken med beløbet i pund, euro eller dollars i stedet for kroner, så sælgeren får meget mere end det aftalte beløb udbetalt, når han veksler checken i banken. - Så henvender svindleren sig igen og spørger, om man har mulighed for at sende de overskydende penge retur, og flink og ærlig, som man er, gør man det. - Senere viser det sig bare, at den oprindelige check er dækningsløs, så banken kræver sine penge tilbage, og så har man allerede sendt flere tusinde kroner til Nigeria, forklarer Richard Vraa. Vær varsom Så mens det er de engelsksprogede beskeder, der i første omgang bør gøre en sælger mistroisk, bør man i anden omgang i hvert fald reagere, hvis man får tilsendt en check på mere end det beløb, der er aftalt. Mange af de forbryderorganisationer, der står bag den verdensomspændende svindel, bruger computerprogrammer til at sende automatiske meddelelser til ofrene, men det har man hos Gul & Gratis imødegået ved at forsyne beskedsystemet med en slags billeder med slyngede bogstaver, som skal aflæses og anføres, når der sendes beskeder mellem køber og sælger. Disse billeder kan computere ikke aflæse, hvorfor svindlerne må sætte mennesker på opgaven. Det begrænser problemet en smule, men ikke meget. - Vi arbejder desuden på at oprette en form for filter, der ved at reagere på bestemte ord og vendinger vil kunne opsnappe mange af de problematiske beskeder og advare sælgerne, oplyser Richard Vraa.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst