Danmark

Svinebranchen: Forventet stigning i antibiotikaforbruget

Selvom svin igen får mere antibiotika, er Danmark fortsat mønsterland, siger Videnscenter for Svineproduktion.

Svinebranchen: Forventet stigning i antibiotikaforbruget

Det er helt forventeligt, at forbruget af antibiotika i svinestaldene stiger igen efter et stort fald, da der for et par år siden blev indført et "gult kort" til landmænd, der brugte for meget.

Det siger direktør Nicolaj Nørgaard fra Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer.

Ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet brugte landmændene seks procent mere antibiotika til deres svin fra 2011 til 2012.

Korrigeret for faldende svineproduktion er stigningen reelt 10 procent. Det skal dog ses i lyset af et endnu større fald i 2011, efter at det "gule kort" kom.

- Så det her er en forventet stigning. Vi var meget overraskede over faldet på over 20 procent, da Fødevarestyrelsen indførte "gult kort"-ordningen i 2010. For målet var på 10 procent.

- Siden har landmænd og dyrlæger måttet erkende, at der blev skåret for hårdt. Der kom mere diarre og dødelighed blandt især smågrise. Derfor steg forbruget igen, siger Nicolaj Nørgaard.

Svinene tegner sig for 76 procent af hele forbruget af antibiotika til dyr og er derfor centrale i indsatsen mod overforbrug og dermed truende resistensproblemer.

- Det er glædeligt, at landbruget ikke mere bruger særlig meget af de mest potente typer af antibiotika, der også bruges til behandling af alvorlige infektioner hos mennesker.

- Men det er betænkeligt, at forbruget stiger igen, da det har betydning for udvikling af multiresistens, siger seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Nicolaj Nørgaard peger på, at Danmark stadig internationalt er et mønsterland.

- Og det ønsker vi at blive ved med. Men vi kan heller ikke løbe milevidt foran vores udenlandske konkurrenter, men må bruge den antibiotika, der er nødvendig for at have raske grise i vores produktion. Mens vi samtidig hele tiden arbejder på og forsker i at bruge så lidt antibiotika som muligt, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst