IOC-præsident: Koreansk samarbejde er i olympisk ånd

Der lyder positive toner mellem Nord- og Sydkorea efter møde på grænse - og sportslig forsoning er på vej.

Sydkoreas genforeningsminister, Cho Myung-Gyun (tv), giver hånd til sin nordkoreanske modpart, Ri Son-Gwon, som var delegationsleder ved tirsdagens forhandlinger i grænselandsby. Foto: Scanpix/Ritzau Scanpix

Sydkoreas genforeningsminister, Cho Myung-Gyun (tv), giver hånd til sin nordkoreanske modpart, Ri Son-Gwon, som var delegationsleder ved tirsdagens forhandlinger i grænselandsby. Foto: Scanpix/Ritzau Scanpix

Den Internationale Olympiske Komite (IOC) hilser det velkommen, at Nordkorea vil deltage i næste måneds vinterolympiske lege i Sydkorea.

- Det er et stort skridt fremad i den olympiske ånd, siger IOC's præsident, Thomas Bach.

IOC reagerer efter et møde mellem embedsmænd for Nordkorea og Sydkorea om at mindske de militære spændinger mellem de to lande.

Under mødet på det to landes grænse blev det aftalt, at de to lande skal prøve at samarbejde ved det kommende vinter-OL.

IOC siger, at det nu afventer detaljer om, hvordan Nordkorea agter at deltage.

Men det er fortsat ikke klarlagt, hvilke flag og nationalsange, der skal anvendes. Sydkorea har antydet, at de to landes sportsfolk går sammen ved indmarchen for vinter-OL i Pyeongchang fra den 9. til den 25. februar.

Ifølge sydkoreanske medier har Nordkorea genetableret en militær hotline med Sydkorea. Det er den anden genåbning af en inter-koreansk kommunikationskanal på kun en uge.

I de seneste år var alle større kommunikationskanaler mellem de to lande blevet lukket som følge af en eskalerende krise omkring Nordkoreas atomprogram.

Højtstående repræsentanter for Sydkorea tog til den demilitariserede zone tirsdag for at indlede sjældne forhandlinger med deres nordkoreanske modparter.

Kina siger i en erklæring tirsdag, at landet byder de forbedrede relationer mellem Nord -og Sydkorea velkommen. Det opfordrer det internationale samfund til at støtte den igangværende tilnærmelse.

Ved tirsdagens møde har Sydkorea også foreslået, at familier, som er blevet adskilt under konflikten mellem Nordkorea og Sydkorea, kan blive genforenet i næste måned.

Siden årsskiftet har der været flere tegn på opblødning i det ellers anstrengte forhold mellem de to koreanske naboer.

I sin nytårstale omtalte Nordkoreas leder, Kim Jong-un, blandt andet det kommende vinter-OL med et ønske om, at det ville blive en succes.

- Folket har et stort ønske om at se nord og syd bevæge sig mod fred og forsoning, siger Ri Son-gwon, formand for den nordkoreanske statsstyrede Komité for Fredelig Genforening af Korea.

Det bliver første gang siden 2010, at Nordkorea deltager i vinter-OL.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.