Udland

Sydafrika undersøger blodbad ved mine

Efter massiv kritik har præsident Jacob Zuma bedt kommission granske drabene på 34 minearbejdere i Sydafrika.

Sydafrika undersøger blodbad ved mine

Den pensionerede højesteretsdommer Ian Farlam var mandag på besøg i Marikana-området for at se nærmere på det sted, hvor sydafrikansk politi dræbte 34 strejkende minearbejdere.

Ian Farlam har fået fire måneder til at granske, hvad der præcis foregik ved platinminen den 16. august, da politiet åbnede ild mod demonstranter - en begivenhed der i Sydafrika betegnes som "Marikana-massakren".

Skyderiet udløste voldsom kritik af ikke kun politiet, men også af mineejere, fagforeninger, regeringspartiet ANC og præsident Jacob Zuma.

- Vort land græder på grund af det tragiske tab, og denne kommission vil arbejde hurtigst muligt for at sikre, at sandheden komme frem, sagde Farlam ved en høring i byen Rustenburg, der ligger tæt ved platinminen.

Det er præsident Zuma selv, der har nedsat undersøgelseskommissionen.

Men konklusionerne af undersøgelsen kan gå hen og skade præsidenten og hans ANC-parti, hvis det viser sig, at de politifolk, der dræbte demonstranterne, var lige så ubarmhjertige og hurtige på aftrækkeren, som politiet var under apartheidtiden.

Ud over at undersøge skuddrabene den 16. august skal undersøgelseskommissionen også se nærmere på forholdene i de sydafrikanske miner, herunder også lønnen.

Strid om løn og arbejdsforhold var det, der oprindeligt udløste strejken i Marikana-minen, som siden udviklede sig blodigt.

De første vidner afgiver forklaring til undersøgelseskommissionen onsdag.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.