Sydesalt til Tordenskioldsdage

Sydesalt i små søde poaser blev faldbudt. Foto: Carl Th. Poulsen

Sydesalt i små søde poaser blev faldbudt. Foto: Carl Th. Poulsen

{ FREDERIKSHAVN: Læsø Saltsyderi havde smidt en sydepande under armen, noget salt vand i en dunk, benene på færgen og taget turen til Frederikshavn og Tordenskioldsdagene for at demonstrere, hvordan man sydede salt på Læsø en gang for lang tid siden. Teknikken er lige så enkel, som den er indlysende - panden bliver varmet op over et bål, vandet bliver hældt på og får så lov til at koge ind. Og når vandet er væk, er der kun de fine hvide saltkrystaller tilbage, som kan skrabes af og hældes på pose. Det eneste problem med teknikken er, at der skal bruges rigtig meget energi til at holde processen kørende, og i fordums tid betød det skovhugst i stort format; Læsø var nær blevet lagt øde af samme grund.