Udland

Sydkorea: Prøvesprængning er udtryk for manisk hensynsløshed

Reaktioner fra hele verden ruller ind, efter at Nordkorea har foretaget en sprængning på Hiroshima-niveau.

De internationale reaktioner, efter hvad der sandsynligvis er Nordkoreas femte atomprøvesprængning siden 2006, er fredag begyndt at strømme ind via de internationale nyhedsbureauer.

Ud over USA, Japan og Sydkorea har Kina reageret stærkt imod sprængningen.

- I dag er der blevet gennemført en atomprøvesprængning igen til trods for udbredt international modstand. Den kinesiske regering er stærkt imod denne atomprøvesprængning, hedder det i en erklæring fra Kinas udenrigsministerium.

Kina, som har fået et stadigt mere anstrengt forhold til Nordkorea i de seneste år, opfordrer indtrængende Nordkorea til at leve op til dets løfter om afvikle atomvåben og leve op til FN's resolutioner i stedet for at foretage handlinger, der forværrer situationen.

Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, kalder atomprøvesprængningen for "endnu et eksempel på den nordkoreanske leder, Kim Jong-uns, maniske hensynsløshed".

Rystelserne blev målt til en styrke på 5,3 på den skala, der normalt bruges til at måle jordskælv. Skælvet - eller atomprøvesprængningen - er sket på Nordkoreas nationaldag, hvor grundlæggelsen i 1948 bliver markeret.

- Eksplosionen på ti kiloton var næsten dobbelt så kraftig som den fjerde prøvesprængning og kun en smule mindre end Hiroshima-bomben, der blev målt til 15 kiloton, siger Kim Nam-wook fra Sydkoreas meteorologiske bureau ifølge Reuters.

Japans premierminister, Shinzo Abe, siger, at endnu en atomprøvesprængning i Nordkorea ikke vil blive tolereret.

Japan har sendt en officiel klage over eksplosionen. Samtidig har landet sendt to fly på vingerne for at måle eventuel radioaktivitet

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst