Udland

Sydsudan har brug for 900 millioner kroner i nødhjælp

Civile lider under kampene i Sydsudan. Der er behov for mange penge for at redde liv, lyder bønnen fra FN.

Sydsudan har brug for 900 millioner kroner i nødhjælp

Nødhjælpsorganisationerne har behov for 166 millioner dollar - cirka 900 millioner kroner - i løbet af de næste tre måneder for at hjælpe de civile under den blodige konflikt i Sydsudan, oplyser FN.

Pengene skal blandt andet gå til at opretholde sundheden og hygiejnen, fordele mad og holde FN-lejrene kørende, så civile kan søge i sikkerhed.

De mange millioner kroner skal også hjælpe de omkring 200.000 personer fra nabolandet Sudan, som er flygtet til Sydsudan.

- Mindst 90.000 mennesker er blevet fordrevet over de seneste 10 dage. Heriblandt 58.000 mennesker, der har søgt tilflugt i FN's fredsbevarende lejre, siger Toby Lanzer, FN's humanitære koordinator i Sydsudan.

- Det er en yderst vanskelig tid for folk i denne nye nation, og det er afgørende, at hjælpeorganisationerne har de ressourcer, de skal bruge for at redde liv i de kommende måneder, tilføjer han.

Ifølge FN er tusindvis blevet slået ihjel i Sydsudan siden 15. december, hvor kampene brød ud. Urolighederne begyndte, da præsident Salva Kiir beskyldte den tidligere vicepræsident Riek Machar for kupplaner.

Siden har regeringsstyrker kæmpet mod soldater, der støtter oprørsstyrkernes leder, Riek Machar.

Kampen om magten har udløst et blodigt opgør mellem to etniske grupper i landet. Nuerne, som støtter Machar, og dinkaerne, der er loyale over for Kiir.

Tirsdag besluttede FN at sende tusindvis af ekstra soldater til Sydsudan, så den fredsbevarende styrke nu består af 12.500 soldater og 1323 politifolk.

Juleaftensdag oplyste FN, at flere massegrave er fundet i den nordlige del af landet og i Sydsudans hovedstad, Juba. Fundet vækker minder om etniske udrensninger i Rwanda i 1994, hvor omkring 800.000 mennesker i løbet af tre måneder blev dræbt.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.