Syg i sommerferien: Husk at melde det til chefen

Hvis du er så uheldig at blive syg i din sommerferie, er ferien ikke nødvendigvis spildt.

Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

SYGDOM:Du har nemlig ret til erstatningsferie, som du kan holde på et senere tidspunkt i ferieåret. Det betinger dog, at du har været syg i mere end fem dage.

De første fem sygedage under din ferie bliver betragtet som en karensperiode - altså et antal sygedage, som du ikke får erstatningsferie for.

Men det er alligevel vigtigt, at du ringer til din chef og melder dig syg på din første sygedag, fortæller Michael Møllegaard Jessen, advokat i fagforeningen HK.

- Vi oplever nogle gange, at folk bliver syge og rent faktisk opfylder kravet om erstatningsferie, men de ringer først til chefen på den femte sygedag. Den går ikke, siger han.

Sygemelder du dig ikke på den første sygedag i ferien, kan du ikke få erstattet de sygedage, du har haft, inden du sygemeldte dig.

Melder du dig til gengæld syg på førstedagen, kan du få erstattet de feriedage, som du har været syg ud over karensperioden på de fem dage.

Og de fem sygedage, som udgør karensperioden, behøver ikke at ligge i forlængelse af hinanden.

Bliver du eksempelvis syg på dag 2, 3, 4 og 5 af din sommerferie og igen på dag 10 og 11, kan du få erstatningsferie fra den sjette sygedag og fremefter, oplyser Djøf.

Man tæller sygedagene sammen for hele ferieåret, så hvis du har været syg i fem dage i din sommerferie, kan du få erstatningsferie fra din første sygedag i din efterårsferie eller vinterferie.

Du skal huske at kontakte din læge, så snart du bliver syg, så du kan få en lægeerklæring. Du skal ofte selv betale for den.

Og har du booket en ferie i den periode, du er syg, er det bare ærgerligt.

- Sygemelder man sig i sin ferie, må man ikke tage ud at rejse, for det kan stå i vejen for helbredelsen, siger Michael Møllegaard Jessen.

Bliver du rask, inden din ferie er forbi, skal du huske at melde dig rask, så din chef ved, hvor mange feriedage du har brugt på at være syg.

Når du er rask, skal du også meddele din arbejdsgiver, om du vil holde din resterende ferie, eller om du vil genoptage arbejdet.

Hvis du har ret til erstatningsferie, skal du aftale med chefen, hvornår du kan holde den.

- Ofte kan det lade sig gøre at holde erstatningsferien i forlængelse af den planlagte ferie, men det kommer helt an på arbejdspladsen, siger Michael Møllegaard Jessen.

Syg inden ferien

- Bliver du syg, inden din ferie er begyndt, har du ret til at udskyde ferien.
- Du skal melde dig syg, inden din ferie begynder og sige, at du ikke ønsker at holde din ferie.
- "Inden ferien" er før det tidspunkt, du normalt ville møde på arbejde på den første feriedag. Plejer du at møde klokken otte, er det altså inden klokken otte.
Kilde: HK.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.