Syg kriminalitet stiger voldsomt

En foruroligende stigning i antallet af behandlingsdomme til psykisk syge får både fagfolk og politikere til at reagere. Alle er enige om, at psykisk syge bør hjælpes til at undgå kriminalitet.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Marian Geller foreslår et retspsykiatrisk behandlerteam til hurtig indgriben over for patienter.Arkivfoto: Thomas Gaardsmand

I løbet af de seneste 30 år er antallet af retspsykiatriske patienter næsten tidoblet. Alene siden 2004 er antallet steget med 44 procent. Det får nu den nordjyske regionspolitiker Marian Geller (V) til at reagere. Hun foreslår, at Nordjylland ligesom Region Syddanmark opretter et retspsykiatrisk behandlerteam, som hurtigt kan agere, når der kommer foruroligende meldinger fra familie eller naboer til retspsykiatriske patienter ude i samfundet. - Sådan et behandlerteam vil ganske givet i mange tilfælde være i stand til at forhindre yderligere kriminalitet. Jeg synes, at vi skylder de psykisk syge kriminelle og deres pårørende at yde en ekstra indsats, siger Marian Geller. Husk også flere sengepladser Men helt så enkelt er det ikke at forhindre psykisk syge kriminelle i at begå ny kriminalitet. Der er Region Nordjyllands psykiatridirektør Per Lund Sørensen og Claus Refshammer, overlæge ved retspsykiatrien i Region Syddanmark, enige om. - I og med at vi har et særligt behandlerteam, er der mere fokus på at gribe hurtigere ind, hvis det er ved at gå skævt for en patient. Men vi er bestemt også nødt til at have flere sengepladser. Ellers nytter det ikke, siger Claus Refshammer. Mange af de psykisk syge, der bliver kriminelle, er nødt til at tage medicin for at holde sygdommen nede. Hvis de undlader at tage medicin, er der risiko for, at de begår ny kriminalitet. Andre psykisk syge kriminelle er misbrugere. Risikoen for, at de igen begår kriminalitet, er også langt større, end hvis de var stoffri. - Et behandlerteam kan jo ikke tvinge psykisk syge til at tage medicin eller lade være med at tage stoffer. Det eneste alternativ er i mange tilfælde en indlæggelse på en retspsykiatrisk afdeling. Derfor er det nødvendigt at kombinere behandlerteamet med flere sengepladser, siger Claus Refshammer. - Når vi får det nødvendige antal senge, er jeg til gengæld også overbevist om, at behandlerteamet kommer til at gøre en væsentlig forskel. I Region Nordjylland er der netop ved at blive etableret yderligere 10-12 sengepladser i retspsykiatrien. I forvejen er der 22 senge. Psykisk syge kriminelle, der får en behandlingsdom, bliver typisk "sluppet fri" fra retspsykiatrisk afdeling, når behandlingen er sat ordentligt i værk. Men med risiko for at blive genindlagt bag låste døre, hvis de ikke følger behandlingen, eller hvis de begår ny kriminalitet.